Ministryně Benešová se svými náměstky Michalem Fraňkem a Klárou Cetlovou Foto: Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti odložilo výběr nových předsedů krajských soudů

Jedním z důsledků vyhlášeného nouzového stavu a vládou nařízeného omezení volného pohybu je i odložení výběrových řízení na místa předsedů tří krajských soudů. České justici to potvrdili uchazeči i ministerstvo spravedlnosti.

„Ano, výběrová řízení byla skutečně zrušena z důvodu probíhající pandemie. Náhradní termín není doposud stanoven a bude záležet na vývoji situace kolem pandemického stavu,“ sdělila České justici Andrea Šlechtová z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Výběrová řízení byla vyhlášena v lednu, a to na místa předsedů Krajského soudu (KS) v Českých Budějovicích, KS v Ústí nad Labem a KS v Hradci Králové.

KS v Ústí nad Labem vede po odchodu Luboše Dörfla do čela Vrchního soudu v Praze na začátku letošního roku místopředsedkyně Lenka Ceplová, KS v Českých Budějovicích místopředseda Jiří Šťastný. Mandát předsedovi KS v Hradci Králové Janu Čiperovi končí s posledním červnovým dnem.

Blíží se ovšem konec mandátu i dalším předsedům KS, například 30. září bude odcházet předseda KS v Plzni Miloslav Sedláček. Ten, i s ohledem na řešení situace okolo pandemie koronaviru, doufá, že jeho nástupce bude vybrán co nejdříve.

Předsedy krajských soudů jmenuje z řad soudců na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Funkční období předsedy je sedm let. Šéfové soudů nesmí mandát podle rozhodnutí Ústavního soudu opakovat.

Petr Dimun