Kauza Postoloprty u soudu Foto: Petr Dimun

Nespravedlivě stíhaným zastupitelům Postoloprt ministerstvo přiznalo 80 tisíc, chtějí se soudit

Zastupitelé Postoloprt na Lounsku osvobození soudem v případu údajně nevýhodného prodeje obecního majetku dostali od ministerstva spravedlnosti 80.000 korun jako odškodnění. Trestně stíháno a následně soudem osvobozeno bylo deset zastupitelů. Každý žádal dva miliony korun, dostal 80.000 korun. Budou se proto soudit. Pět milionů za poškození pověsti žádalo město, o náhradě zatím ministerstvo nerozhodlo.

Desítka zastupitelů z Postoloprt na Lounsku čelila téměř tři roky trestnímu stíhání za to, že v minulém volebním období schválili prodej obecního objektu údajně za nevýhodnou cenu. Revizní posudek prokázal, že cena nevýhodná nebyla.

Ministerstvo spravedlnosti přiznalo zastupitelům náhrady nákladů na obhajobu a část peněžního zadostiučinění. Každý zastupitel požádal o dva miliony korun, starosta Zdeněk Pištora (Občané pro město a venkov) a poslanec Pavel Růžička (ANO) požádali každý o dva a půl milionu korun s přihlédnutím k funkcím, které zastávají. „Až na jedno jméno už máme zpět všechna stanoviska. Každému zastupiteli se ministerstvo výslovně omluvilo, každému zaplatilo všechny právní služby a každému jako náhradu za nehmotnou újmu, tedy za zásah do osobnosti, přiznalo částku 80.000 korun, což považujeme za neobhajitelné. O náhradu do dvou milionů korun tedy proběhnou soudní řízení,“ řekla ČTK advokátka zastupitelů Jana Hamplová.

Žádost města o pět milionů korun ministerstvo zatím nezpracovalo. „Lhůta je ještě otevřená. Nicméně na satisfakci za trestní stíhání má dle znění zákona nárok osoba, která mu byla podrobena. Ne tedy životní partneři či potomci stíhaného, jeho zaměstnavatel a ani samosprávný celek, na jehož řízení se stíhaný podílel,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Andrea Šlechtová.

Doba, kdy mohlo ministerstvo reagovat, už byla podle Hamplové dost dlouhá. „Podáme žaloby. Každý zastupitel bude žádat 1,92 milionu korun, pan starosta a pan poslanec 2,42 milionu korun, a město pět milionů. Tyto nároky považujeme za zcela odpovídající tomu, co všechno stát v této kauze pokazil, a to od zfušovaného posudku, neznalosti zákona o obcích po zásahy do samosprávy tam, kde jí do toho neměl a nemá co mluvit,“ uvedla Hamplová. „Chceme, aby se tento případ stal precedentní,“ zdůraznila.

Předsedkyně Okresního soudu v Chomutově Kateřina Vltavská dostala od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) za postup v tomto případu výtku. Soudkyně proti tomu podala správní žalobu na ministerstvo spravedlnosti.

(čtk)