Koronavirus paralyzuje veřejný život Foto: Pixabay

Šíření koronaviru může být trestným činem, pachatelé ve stavu nouze riskují přísnější postih

Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být hodnoceno. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet dnes schválil patřičné nařízení vlády. Nejvyšší státní zastupitelství také upozornilo, že některé trestné činy mohou být posuzovány přísněji.

V Česku je 117 lidí nakažených novým koronavirem, testům se dosud podrobilo 2353 lidí. Hygienici se nadále snaží dohledávat lidi, se kterými byli infikovaní v kontaktu. V oblastech postižených koronavirem mimo Česko je podle dat mobilních operátorů nyní 205.000 Čechů, z nich 196.000 je v Evropě. Kvůli nákaze platí v Česku nouzový stav.

Vyhlášení nouzového stavu upravuje ústavní zákon o bezpečnosti ČR. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti se ukládají. Vláda například může nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území nebo zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech.

NSZ: Některé trestné činy se nyní mohou posuzovat přísněji

Vyhlášení nouzového stavu má podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) výrazné dopady i v trestněprávní rovině. U některých trestných činů je totiž možné použít přísnější trestní sazby. NSZ na to dnes upozornilo na svém webu.

Podle NSZ vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s výskytem a šířením onemocnění COVID-19 odůvodňuje použití obecné přitěžující okolnosti trestního zákoníku, konkrétně, že pachatel spáchal trestný čin za krizové situace, živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život, veřejný pořádek nebo majetek, anebo na území, na němž je prováděna nebo byla provedena evakuace.
Podle NZS se to týká několika trestných činů. Těmi jsou šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, krádež, zpronevěra, podvod, lichva a také šíření poplašné zprávy. Posuzovány mohou být v přísnějším odstavci.

„Jako příklad lze uvést, že pokud se pachatel dopustí za běžného stavu krádeže vloupáním do stánku s potravinami a odcizí zboží v hodnotě 500 Kč, hrozí mu trest odnětí svobody v sazbě až dva roky. Pokud se obdobného jednání dopustí v současné době, tedy během vyhlášeného nouzového stavu, hrozí mu trest odnětí svobody v sazbě dvě léta až osm let,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny, aby nezneužívali krizové situace a byli solidární. Vláda kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav ve čtvrtek.

(čtk)