Detenční zařízení Bělá-Jezová Foto: Správa uprchlických zařízení

Stát bude kvůli koronaviru zajištěné cizince umisťovat do záchytného zařízení

Do záchytného zařízení v Bělé pod Bezdězem budou kvůli možné hrozbě nákazy novým typem koronaviru umisťováni všichni nově zajištění cizinci a žadatelé o mezinárodní ochranu. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. V Bělé bylo dosud umístěno 40 žadatelů o mezinárodní ochranu, kteří se přestěhují do zařízeních v Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Ve všech zařízeních jsou do odvolání zakázány návštěvy.

První transfer do pobytového střediska v Kostelci se podle mluvčího Správy uprchlických zařízení (SUZ) ministerstva vnitra Jana Pirocha uskutečnil dnes, druhý bude ve středu. Do Kostelce bude převezeno 30 lidí, zbylí zamíří do Havířova. „Jde o žadatele převážně ze zemí bývalého Sovětského svazu, nejvíce z Ukrajiny,“ uvedl Piroch.

„V zařízení v Kostelci bude po transferu cca 220 žadatelů o mezinárodní ochranu a jeho kapacita tak bude naplněna přibližně z 80 procent. V zařízení v Havířově bude nově přibližně 70 žadatelů o mezinárodní ochranu a jeho kapacita tak bude naplněna přibližně ze 70 procent,“ doplnil mluvčí vnitra Ondřej Krátoška.

Cizinci, kteří budou umístěni v Bělé, zůstanou pod dohledem pracovníků zdravotnického zařízení ministerstva vnitra a cizinecké policie, dokud nebude vyloučeno, že jsou nakaženi. „Dočasné zařízení je preventivního charakteru a neslouží nemocným cizincům, s ohledem na ochranu zaměstnanců v něm nebudou pracovat zaměstnanci Správy uprchlických zařízení,“ uvedla Dlubalová. V Bělé může být umístěno maximálně 65 lidí.

Dlubalová upozornila, že ve všech záchytných zařízeních, které provozuje SUZ, platí do odvolání zákaz návštěv. Pracovníci zařízení jsou podle ní vybaveni ochrannými pomůckami. Už minulé pondělí správa pozastavila poskytování poradenství v centrech na podporu integrace cizinců. Centra je možné kontaktovat telefonicky, e-mailem nebo přes sociální sítě.

(čtk)