Kromě severoitalské Modeny nepokoje propukly ve věznicích ve městech Neapol, Frosinone a Alessandria Reprofoto: Metro

Vzpoura v italských věznicích kvůli koronaviru má už osm obětí

Vzpoury v italských věznicích, které vypukly o víkendu kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru, si vyžádaly již osm mrtvých. Informovala o tom dnes místní média. Šest vězňů zemřelo v Modeně, jeden ve Veroně a jeden v Alessandrii. Trestanci se bouřili hlavně kvůli zákazu návštěv ve věznicích. Podle listu Il Messaggero k dnešnímu poledni protesty vypukly v 27 nápravných zařízeních.

Vězni, kteří zemřeli ve Veroně a Alessandrii, využili vzpoury, dostali se do ošetřoven a předávkovali se léky, které tam vzali. Předávkování léky je pravděpodobnou příčinou úmrtí také dvou vězňů z Modeny. Jeden další zemřel kvůli problémům s dýcháním. Přesná příčina smrti ale není jasná. Tři modenští vězni zemřeli po převozu do nemocnice. U nich se média o příčině úmrtí nezmiňují. Šest dalších vězňů je v nemocnici ve vážném stavu.

Příčinou nepokojů byla podle deníku La Repubblica omezení přijatá ve snaze zastavit šíření epidemie nového koronaviru v Itálii. Vězni měli obavy z toho, co se děje venku, a vyjadřovali nespokojenost s izolací a se zákazem návštěv. V neděli brzy odpoledne se vězni v Modeně zabarikádovali. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

Kromě severoitalské Modeny nepokoje propukly také ve věznicích ve městech Neapol, Alessandria či Pavia. Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných. Z věznice ve městě Foggia se podařilo několika trestancům uprchnout, ostraha je ale brzy dopadla. Uprchnout z vězení se pokusili také trestanci ze zařízení v Palermu; v Miláně se podařilo vězňům dostat na střechu.

Podle policejních odborů se v Pavii dva dozorci načas stali rukojmími vězňů, kteří jim sebrali klíče a otevřeli desítky cel. Na místo musely být přivolány posily.

Italská organizace Antigone, která se zabývá ochranou práv vězňů, dnes zdůraznila, že italské věznice jsou přeplněné. Do italských věznic se podle ní vejde necelých 51.000 trestanců, v současnosti v nich je ale více než 61.000 osob.

Itálie v noci na neděli zavedla na severu země řadu přísných opatření, která mají pomoci zabránit šíření epidemie koronaviru. V zemi se podle dnešní bilance dosud nakazilo 7375 lidí a 366 osob zemřelo. Nejvíce zasažená je severoitalská Lombardie, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů.

(čtk)