Advokáti Jiří Novák ml. a Tomáš Sokol komunikují s klientem ve věznici Foto: ČAK

Advokáti zahájili Skype obhajoby, urychlil je nouzový stav

Advokáti a jejich věznění klienti mohou odedneška komunikovat na dálku prostřednictvím platformy Skype. Odpadne tak nutnost dojíždění právníků do věznic. Ve společné tiskové zprávě to uvedly Vězeňská služba (VS) a Česká advokátní komora (ČAK). Instituce dodaly, že spuštění projektu urychlil současný nouzový stav.

Pilotní fáze projektu začala letos v lednu ve vazebních věznicích v Liberci a v Brně. „Okolnosti s onemocněním covid-19 však postupnou realizaci projektu posunuly tak, že jsme v krátké době technicky vybavili všech deset vazebních věznic a další čtyři věznice,“ popsal generální ředitel VS Petr Dohnal. Bezkontaktní možnost rozhovoru je podle něj jedním z mnoha způsobů, jak zabránit možnému průniku onemocnění do vězeňských objektů.

Vězeň při videokonferenci Foto: ČAK

Místopředseda ČAK Tomáš Sokol připomněl, že potřeba obviněných či odsouzených komunikovat s advokáty přetrvává i v době současných zdravotních opatření a že právní pomoc je součástí práva na přístup ke spravedlnosti. „Přidanou hodnotou této formy vzdálené komunikace je to, že eliminuje neproduktivní čas advokáta při cestě do věznice a čekání na předvedení klienta. To může znamenat stovky ušetřených hodin ročně,“ podotkl.

Hovory se budou konat tak, že dozorci předvedou daného vězně do speciální místnosti s potřebným technickým vybavením. Věznice se pak přes skype spojí s příslušným advokátem. Každý rozhovor má pak trvat zhruba hodinu a bude se odehrávat bez přítomnosti dozorců.

Skype si koordinátoři projektu vybrali proto, že je běžně dostupný a VS jej už využívá pro vzdálenou komunikaci mezi vězni a jejich rodinnými příslušníky. Advokátům stačí mít počítač s webkamerou, mikrofonem, reproduktory a s nainstalovaným programem. Termíny rozhovorů si budou právníci rezervovat v konkrétních věznicích.

V souvislosti s nouzovým stavem VS zakázala osobní návštěvy příbuzných ve věznicích. Každému příchozímu do věznice také měří teplotu. Žádný z českých vězňů zatím v souvislosti s koronavirovou pandemií neonemocněl. Bezpečnostní sbor vyzval předsedy krajských soudů, aby nyní nenařizovali nástup do vězení lidem odsouzeným za banální trestné činy. O tomto opatření, které má rovněž snížit riziko zavlečení nákazy, dnes s Dohnalem a předsedy soudů jedná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

(čtk)