Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Soud s Elischerem nemohl pokračovat, spoluobžalovaný Vietnamec zůstává ve vazbě již 25 měsíců

Hlavní líčení ve věci soudce Vrchního soudu Ivana Elischera se dnes nekonalo. Předsedkyně senátu Veronika Cukerová před jeho zahájením konstatovala, že se omluvila obhájkyně soudce Elischera a spoluobžalovaného Nguyen Quoc Hunga Lucie Kýčková.

Soud sice její omluvu, která byla odůvodněna nutností péče o nezletilé dítě, neakceptoval, avšak výzvu o zajištění substituce si podle soudu obhájkyně nevyzvedla. Pokus zjistit její názor na možný výslech svědka telefonicky po chvíli soudkyně Cukerová vzdala a jednání bude pokračovat v červnu.

Poté hned následovalo vazební řízení o prodloužení vazby Nguyen Quoc Hunga, kde pro účely vazebního řízení substituce zajištěna byla. Soud však neakceptoval nabídku záruky ve výši 2 miliony korun, ani výslech Hungova syna. A tak navzdory aktuální situaci v důsledku pandemie a omezení cestování soud shledal důvod vazby v podobě rizika útěku a Hunga ve vazbě ponechal. Hungova vazba přitom trvá už 25 měsíců.

Soudce pražského vrchního soudu Elischer je obžalovaný z toho, že ovlivňoval rozhodování svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců, kteří mu za to platili. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku. Až do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou.

(pd)