Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na jednom z minulých sněmů Soudcovské unie Foto: EP

Soudcovskou unii chce vést Novosad a Hájková, Baxa to odmítl

Soudcovská unie bude mít po šesti letech nového prezidenta či prezidentku. Současná šéfka Daniela Zemanová má za sebou dvě funkční období a již kandidovat nemůže. Zájem vést nepolitické profesní a stavovské sdružení soudců má podle zjištění České justice Tomáš Novosad z Městského soudu v Praze. Kandidaturu serveru info.cz potvrdila také Šárka Hájková z Krajského soudu v Praze. Nové předsednictvo si Unie zvolí na podzim.

Šárka Hájková by jako prezidentka Soudcovské unie usilovala zejména o zavedení funkce emeritního soudce. „Chtěla bych se také zaměřit na to, aby soudy skutečně řešily jen ty věci, u nichž je na místě svěřit je jejich pravomoci, tedy aby nedocházelo ke zbytečnému a někdy až nesmyslnému rozšiřování jejich agendy. Rovněž bych chtěla podporovat využívání alternativních způsobů řešení sporů,“ řekla v rozhovoru pro info.cz.

Tomáš Novosad svůj zájem o vedení Soudcovské unie potvrdil, své představy o případných změnách ale prozradit nechtěl. „K prioritám a plánům se vyjádřím nejprve pro náš časopis Soudce, kde mají ve volebním roce již tradičně kandidáti vyhrazen prostor pro prezentaci,“ reagoval na dotaz České justice.


Seznam prezidentů Soudcovské unie:

  1. JUDr. Pavel Šváb (1990–1991)
  2. JUDr. Jan Vyklický (1991–1996)
  3. JUDr. Zdeněk Novotný (1996)
  4. JUDr. Libor Vávra (1996–2002)
  5. JUDr. Jaromír Jirsa (2002–2005 a 2005–2008)
  6. JUDr. Tomáš Lichovník (2008–2011 a 2011–2014)
  7. Mgr. Daniela Zemanová (od 2014)

     

Tomáš Novosad a Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Kandidaturu naopak odmítli místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala nebo bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ten do Unie vstoupil teprve nedávno a nechce si podle svých slov „hrát na spasitele“. „Neuvažuji o tom,“ uvedl.

Ideálním kandidátem by podle Baxy byl někdo, kdo unii povede podobně jako současná prezidentka Daniela Zemanová. „Nic bych zásadně neměnil. Etické otázky, otázky fungování systému, nezávislost soudců to jsou důležité věci. Nebylo by správné, aby byla Soudcovská unie vnímána pouze jako jakási odborová organizace, která vyjednává zvyšování platů,“ řekl Baxa s tím, že by samozřejmě bylo dobré, aby Soudcovská unie získala pro svou práci více soudců. Nyní jich sdružuje asi necelou polovinu.

Roman Fiala, který kandidoval ve vypjatém souboji s Danielou Zemanovou v roce 2017, je podle svých slov nyní až příliš zaneprázdněn. „Ze své vlastní vůle mám od loňska zvýšený nápad na 85 procent,“ řekl České justici. Nejvyšší soud je po odchodu Pavla Šámala na Ústavní soud bez předsedy a tato situace se zatím asi jen tak nezmění, proto je nyní Fiala kromě souzení v zastupující roli reprezentanta soudu. „K tomu jsem podepsal smlouvu, že budu pracovat jako vedoucí autorského kolektivu na druhém díle komentářů k občanskému zákoníku k dědické části, takže vůbec nad tím nepřemýšlím,“ dodal k možné kandidatuře.

Daniela Zemanová České justici už dříve sdělila, že chce být v rámci Soudcovské unie stále aktivní, ale o žádných funkcích neuvažuje. Zájem nemá ani o vedení Městského soudu v Praze. Nového prezidenta či prezidentku si zvolí Shromáždění zástupců Unie.

Eva Paseková