Městský soud v Praze Foto: Eva Paseková

Městskému soudu v Praze by mohla šéfovat Pokorná, do Plzně komise vybrala Krysla

Dnešní výběrové řízení na předsedu Městského soudu v Praze nejúspěšněji absolvovala dosavadní šéfka Obvodního soudu pro Prahu 10 Jaroslava Pokorná. Výběrová komise ji proto doporučí ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) jako nejvhodnějšího kandidáta. Ve výběrovém řízení na předsedu Krajského soudu v Plzni pak dostal nejvíce bodů jeho místopředseda Alexandr Krysl. České justici to potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

O post šéfa pražského městského soudu se kromě Pokorné ucházeli čtyři soudci, z toho tři místopředsedové tohoto soudu – Jan Kadlec z trestního úseku, Simona Bradáčová z civilní sekce a Aleš Sabol ze správního úseku. Do výběrového řízení se přihlásil také předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Michal Princ. Současnému předsedovi soudu Liboru Vávrovi skončí sedmiletý mandát k 1. říjnu letošního roku.

Pokorná v justici působí od 80. let, v roce 1998 se stala místopředsedkyní Obvodního soudu pro Prahu 1, o rok později se přesunula na Obvodní soud pro Prahu 4, jehož předsedkyní se stala v roce 2007. Od února 2015 vede Obvodní soud pro Prahu 10.

Krysl u Krajského soudu v Plzni působí od roku 2007 a jako soudce začínal v roce 2004 u Okresního soudu v Chebu. O funkci měl zájem i další místopředseda Jiří Levý.

Budova plzeňského krajského soudu Foto: archiv

Ministryně spravedlnosti oba navrhne ke jmenování. „Říkala jsem, že vždy budu respektovat doporučení komise a budu ctít vítěze výběrových řízení. Učiním tak i v tomto případě, panu prezidentovi tedy paní Pokornou a pana Krysla navrhnu ke jmenování,“ uvedla Marie Benešová. Pokud Jaroslavu Pokornou a Alexandra Krysla jmenuje prezident republiky Miloš Zeman, budou se moci ujmout svých nových funkcí 1. října 2020.

Zájemci o vedení krajského soudu musí mít nejméně osmiletou soudcovskou praxi. Jejich odborné, organizační a řídící schopnosti hodnotí pětičlenná komise sestavená ministryní.

Výměna ve vedení se letos týká také krajských soudů v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Hradci Králové, které budou řídit Lenka Ceplová, Martina Flanderová a Vladimír Lanžhotský. Prezident Miloš Zeman je jmenoval ve středu. Ženy se funkce ujaly hned, Lanžhotský nastoupí počátkem července.

(epa, čtk)