Soudce odmítl test na přítomnost alkoholu v dechu i krvi Foto: archiv

Místopředsedkyně krajského ústeckého soudu čelí obžalobě kvůli řízení v opilosti

Místopředsedkyni Krajského soudu v Ústí nad Labem Markétu Lehkou obžaloval státní zástupce za řízení v opilosti. Hrozí ji až rok vězení. Informovala o tom dnes v severočeské příloze Mladá fronta Dnes. Lehká se hájí tím, že si vzala léky.

Lehká loni v prosinci nadýchala 1,8 promile, v autě měla mít dvě nezletilé děti. Dozorující žalobce Otakar Zahradník deníku řekl, že podal obžalobu k mosteckému okresnímu soudu na soudkyni pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. „Obviněná vinu popírá, je však usvědčována důkazy,“ uvedl Zahradník.

Předsedkyně krajského soudu Lenka Ceplová už dříve listu řekla, že událost vrhá špatné světlo na celou severočeskou justici. Soudkyni požádala, aby rezignovala na funkci, ta to odmítla.

„Celá událost bohužel vrhá špatné světlo na celou severočeskou justici. Paní doktorku jsem požádala, aby rezignovala na funkci místopředsedkyně, což však odmítá. Popírá důvodnost obvinění,“ řekla už dříve Ceplová, jež byla do minulého týdne vedením soudu pouze pověřená, a měla tak omezené možnosti, jak vůči Lehké postupovat.

S Lehkou bylo zahájeno správní řízení o dočasném zproštění výkonu funkce místopředsedkyně krajského soudu a soudkyně. „Řízení stále probíhá,“ řekl deníku mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Lehká se k případu odmítla vyjádřit. Její obhajoba podle deníku spočívá v tom, že si vzala léky.

(čtk, epa)