V porovnání s dosavadní evidencí poskytnou nové seznamy vyšší uživatelský komfort a zpřístupní veřejnosti podstatně větší rozsah údajů o zapsaných subjektech Foto: Pixabay

Soudních znalců v oboru psychiatrie ubývá, i kvůli systému vzdělávání nových

Soudních znalců ubývá, důvodem jsou podle Ilji Žukova z Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) i nedostatky systému vzdělávání nových a změny legislativy. Podle prohlášení zástupců profesní základny znalců a znaleckých ústavů ubylo za posledních deset let více než 40 procent znaleckých ústavů a více než pětina znalců. ČTK to dnes za Psychiatrickou společnost ČLS JEP v tiskové zprávě oznámil Jan Červenka.

Soudní znalci z oboru psychiatrie mimo jiné hodnotí, zda byl člověk v daném případě zodpovědný za své činy a velmi často také řeší problematiku svéprávnosti.

Podle Žukova je kvalitních soudních znalců v oblasti psychiatrie nedostatek. „Situace opravdu není dobrá. K tomu, aby se psychiatr stal soudním znalcem, v současné době stačí týdenní kurz a určitý počet let praxe. Psychiatrie je přitom velice specifická – na rozdíl například od interního lékařství je zde výrazně méně přesně kvantifikovatelných parametrů, s nimiž lze pracovat. O to větší roli hrají zkušenosti, ty jsou naprosto klíčové,“ uvedl Žukov, který je předsedou Sekce pro soudní psychiatrii Psychiatrické společnosti.

Dříve znalci pracovali ve dvou, mladší a starší, což Žukov považuje za ideální cestu, jak efektivně získat zkušenosti. „Tato praxe však bohužel z finančních důvodů skončila. Volali jsme a stále voláme po tom, aby byly zavedeny mechanismy průběžného vzdělávání a předávání zkušeností – buď aby noví znalci pracovali po boku zkušenějších kolegů nebo se museli určitou dobu podílet na ústavních posudcích,“ dodal předseda Sekce pro soudní psychiatrii.

Situaci podle něj komplikuje i nový zákon o soudních znalcích, který zpřísňuje postihy i za formální chyby. Platit má začít od příštího roku,

Ke zlepšení vzdělávání by kromě spolupráce nových znalců se zkušenějšími kolegy a pravidelné konference mohl napomoci i vznik odborného časopisu, který by se věnoval pouze problematice soudní psychiatrie. „Do úvahy také připadá návrh dát vzdělávání oficiální rámec, vytvořit obor forenzní psychiatrie, nástavbové atestace z forenzní psychiatrie s definovanou praxí, délkou přípravy a následným vzděláváním znalců,“ doplnil předseda Psychiatrické společnosti Pavel Mohr.

Problematikou nového zákona se budou odborníci zabývat i na zářijové 43. soudně psychiatrické konferenci, kterou pořádá právě Sekce pro soudní psychiatrii Psychiatrické společnosti.

(čtk)