NSS připustil, že stěžovatelova evidence mohla být přesnější, zejména kdyby zaznamenával také údaj o výšce hladiny Foto: Pixabay

Správních žalob loni ubylo. Průměrná délka řízení se ale stále prodlužuje

Délka řízení u okresních soudů v civilních i trestních věcech loni opět poklesla, a to v průměru na 263 a 195 dní. Stále však existují značně zatížené soudy. Při představení výroční statistické zprávy to dnes uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), podle níž je handicapem české justice nerovnoměrné zatížení jednotlivých justičních článků. Problémem je také přetíženost správního soudnictví, i když zde došlo k poklesu nápadu.

Poprvé od roku 2013 převýšil počet vyřízených věcí na správních úsecích počet věcí příchozích. Proč k tomu došlo, není zástupcům resortu jasné. Průměrná délka správního řízení u krajských soudů je však stále vysoká a činí 486 dní. Ministerstvo chce tuto situaci zohledňovat při jmenování nových soudců. „Jednáme o tom s předsedy soudů. U Městského soudu v Praze se to snažíme řešit operativně, dali jsme jim alespoň asistenty. I do budoucna počítáme s tím, že dostanou posily,“ řekla k tomu Benešová.

Délka řízení se téměř u všech krajských soudů opět prodloužila, zlepšení zaznamenal pouze Krajský soud v Ostravě. „Celkově situace ve správním soudnictví nevypadá dobře, nicméně se již objevují první pozitiva, jako je pokles příchozích a nevyřízených věcí v tomto roce. Ministerstvo spravedlnosti si je problémů v agendě správního soudnictví vědomo a zahájilo cílené posilování správních úseků vybraných soudů,“ stojí ve statistické zprávě.

Ministryně zdůraznila, že Česko zaujímá mezi členskými státy Evropské unie sedmou příčku při srovnání délky řízení ve sporných civilních a obchodních věcech u soudů prvních stupňů. Podle ní se vylepšila situace nejpřetíženějších soudů, zejména v severních Čechách a na jižní Moravě. Průměrná délka civilních řízení se oproti předloňskému roku snížila o 13 dní.

Celou zprávu o českém soudnictví si můžete stáhnout zde.

V trestních kauzách bylo na okresech řízení rychlejší o týden. Benešová také uvedla, že ji těší stále rostoucí ukládání peněžitých trestů. Okresní soudy jich loni uložily 9817, předloni to bylo 9203. Průměrná výše částky, kterou museli odsouzení zaplatit, činila 25.730 korun. Podle ministerstva šlo tedy zejména o nižší částky za méně závažnou kriminalitu.

Zástupci resortu představili výroční zprávu Foto: archiv

V loňském roce se ustálila situace v opatrovnickém soudnictví, a to po prudkém nárůstu nových případů v roce 2014, který souvisel s účinností nového občanského zákoníku. „Soustavně se snažíme naši práci zlepšovat. Díky statistice dokážeme odhalit problémové oblasti a odhadnout další vývoj. Těší mě, že i když mnohdy veřejnost vnímá justici poměrně skepticky, přesto lidé počítají soudy mezi tři nejdůvěryhodnější instituce v zemi. Naším cílem je si tuto pozici udržet i nadále,“ napsala v úvodníků zprávy Benešová.

(epa, čtk)