Starosta města Moravský Krumlov Tomáš Třetina (TOP 09) je společným kandidátem na senátora šesti středo-pravých politických subjektů Foto: Jana Jabůrková, Jiří Turek

Starosta Tomáš Třetina: Muchova epopej pomůže celému Znojemsku

Dlouholetý starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina má velkou zásluhu na tom, že se slavná Muchova Slovanská Epopej vrací „domů“
na moravskokrumlovský zámek. Obří plátna tedy konečně opustí pražský depozitář, ve kterém leží vedle sochy maršála Koněva a budou vystavena pro veřejnost. Třetina se na podzim chystá kandidovat do Senátu jako zástupce šesti středo-pravých politických subjektů.

Jak se vám povedlo, že Praha nakonec souhlasila s přemístěním pláten z depozitáře v Praze „domů“ do Moravského Krumlova?
Ono se to nezdá, ale to jsou dvě věci. Moravský Krumlov a ani já nezpochybňujeme právo Prahy na vystavení Slovanské epopeje s podmínkami, které Alfons Mucha sepsal. Ona je vlastně jen jedna, vystavění samostatné výstavní budovy. Než se ale tohle vyřeší, tak by dílo, za kterým jedou lidi i přes půl světa, mělo být vystaveno. Já jsem pražským radním a zastupitelům vděčný, že to pochopili a využili naši nabídku. Navíc pro náš region to je klíčové a teď po karanténě zejména.

Proč?
Protože Alfons Mucha se v našem kraji narodil. Jeho odkaz najdete v celé řadě jeho obrazů a když přijede milovník umění a secese do našeho regionu, může poznat celé zázemí tohoto malíře. Nejen Krumlov, kde Epopej doslova zachránili, protože ji komunisté chtěli spálit, ale i například Muchovy rodné Ivančice, kde se nachází v jeho rodném domě skvělá Expozice Alfonse Muchy. Můžete obdivovat kostel v Ivančicích, kde kolem věže krouží vlaštovky, tolik známý a častý motiv Muchových obrazů. Vlaštovka symbolizuje domov a Mucha tím dával najevo, vysílal zprávu, kde je opravdu doma. Každý host, který na Znojemsko dorazí, je vítaným, protože u nás hosty ctíme, ale také protože je také potenciálním zákazníkem. A Znojemsko potřebuje turistický ruch.

Slovanská epopej Foto: Wikipedia

Kdy bude slavné dílo vystaveno?
Doufám, že začátkem roku 2021. Bohužel koronavirus nám vše trošku opozdil. Již je uzavřena a oběma městy (Prahou a Moravským Krumlovem) schválena Smlouva o smlouvě budoucí o zápůjčce Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, Galerie hlavního města Prahy nám zaslala „libreto“, tedy scénář jak budou jednotlivá plátna vystavena, jaký doporučuje doprovodný edukační program. Na zámku se pracuje, musíme splnit celou řadu požadavků a standardů, ale díky pomoci kurátora Marka Pokorného a předsedkyně ICOM Česká republika Martiny Lehmannové vše splníme. Ale bude to opravdu v řádu několika měsíců. Do té doby, ale připravujeme další akce.

Jaké?
Muchova Epopej by se nikdy nevrátila do Krumlova, kdyby nebylo úžasné pomoci a podpory desítek osobností. Nikdy nezapomenu na to, co pro Epopej udělali senátoři v čele s Herbertem Paverou, kteří se k nám připojili a přijeli se podívat na to, zda je náš zámek vhodným místem. Ale byla to vážně řada lidí, kteří se o naši věc zasadili. Proto přemýšlíme o tom, jak těmto lidem poděkovat přímo u nás ve městě. No a když se zasadili, tak my taky zasadíme.
Nesmím zapomenout na to, že díky nabídce Johna Muchy, vnuka slavného malíře, vyjednáváme o „letním a podzimním“ vystavení některých obrazů z majetku Nadace Mucha. Zámek a město prostě musí žít ještě před zahájením vystavování tak monumentálního díla jakým bezesporu Slovanská epopej je.

O přízeň voličů se bude Třetina ucházet ve volebním obvodu Znojmo Foto: Jana Jabůrková, Jiří Turek

O přízeň voličů ve volbách do Senátu se na podzim chcete ucházet ve volebním obvodu Znojmo. Co stojí za vaším rozhodnutím?
Protože jsem si sám zažil, co se dá pro region udělat, když jste senátorem. A protože mě štve, že tenhle potenciál dnes u nás nevyužíváme. A my teď po karanténě budeme potřebovat i tuhle pomoc. Dvě desítky let se „starám“, tedy jsem starostou, no a teď vidím, že ze Senátu mohu být regionu ještě užitečnější než starosta. Chci, aby nejen Moravský Krumlov, ale i celé Znojemsko, bylo silným a nezávislým regionem. Celý život vkládám do jeho rozvoje své ambice a svou budoucnost. Jednoduše, mám to tu rád a chtěl bych budoucím generacím zachoval jeho členitost, nezávislost a originalitu.

Kandidujete za širokou koalici několika stran, není to pro voliče nepřehledné z hlediska toho, co chcete prosazovat?
Doufám, že ne. Společně pro Znojemsko je koalice šesti stran a hnutí, které mě podpořily. Je to důkaz toho,že dokážu spojovat. Lidi, strany, spolky. Hodně poslouchám, hledám řešení. A jsem jim vděčný, že nehledaly jiného stranického kandidáta, protože patřím k těm lidem, kteří si myslí, že strany se mají spojovat.

Senát je takové zvláštní místo, často se mluví o jeho možném zrušení. O mnohých senátorech mnohdy nebývá moc slyšet, natož aby byli někde vidět.
Mě nepřehlédnete a tím nesázím jen na svých 198 cm. Lidé mou práci hodnotí 12 let a potřetí mě zvolili starostou. Věřím, že ví, proč stojím za jejich hlas. Nekandiduje nikdo jiný, kdo by tohle mohl říct a nehodlám se zašít do Valdštejnského paláce. Nebavilo by mě to.

(red)