Smlouva po telefonu bude platná až po zaslání papírové. Foto: Pixabay

Exekutoři varují před telefonáty hrozícími smyšlenými exekucemi

Exekutorská komora ČR varuje před podvodnými telefonáty, ve kterých se neznámí lidé vydávají za exekutora a požadují uhrazení smyšlené částky na účet u České spořitelny. Na e-mailové adresy pak zasílají falešné faktury s výhrůžkou, že v případě nezaplacení adresátovi zablokují bankovní účet. Exekutorská komora ve své dnešní tiskové zprávě upozornila na to, že soudní exekutoři faktury při exekučním řízení nezasílají. Podvodné výhrůžky smyšlenými exekucemi se v Česku objevily už dřív.

Neznámí pachatelé se slovenským přízvukem se podle komory vydávají za soudního exekutora Pavla Preuse z Exekutorského úřadu Praha 8. Požadovaná částka je podle volajících určená pro konkrétní českou společnost, její jméno komora neuvedla. Pokud se někdo s takovým telefonátem setká, může se podle komory obrátit na policii.

„Soudní exekutoři povinným v rámci exekučního řízení nezasílají faktury. Exekuce může být vedena pouze na základě vykonatelného exekučního titulu,“ uvedla komora. Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem ověření, zda je proti někomu vedena exekuce, je pořídit si výpis z Centrální evidence exekucí, doplnila.

Podvodné výhrůžky smyšlenými exekucemi, které se zaštiťují jmény skutečných exekutorů, se v Česku objevily například loni na podzim. Také tehdy se podvodníci snažili přes e-maily, textové zprávy i telefonáty přimět lidi, aby jim poslali peníze na účet. Před vlnou podvodných e-mailů vyhrožujících exekucemi varovala Exekutorská komora ČR také loni v červnu.

(čtk)