Sněmovna schválila nový znalecký zákon, ministerstvo kvůli tomu mění systém Foto: archiv

Ministerstvo chce vypsat zakázku na seznam znalců a tlumočníků za 11 milionů

Ministerstvo spravedlnosti plánuje vypsat v červnu zadávací řízení na seznam znalců, tlumočníků a evidenci znaleckých posudků a tlumočnických a překladatelských úkonů. Plánovaná investice je skoro šest milionů korun a dalších pět a půl milionu na servis a rozvoj na pět let. Systém by měl začít fungovat k 1. lednu 2021. Ministerstvo bude správcem, bude centrálně dohlížet na vstup do profesí a zajišťovat zápisy a vedení seznamu.

Seznam musí být zaveden podle přijatých zákonů o znalcích, znaleckých kancelářích a ústavech a o soudních tlumočnících a soudních překladatelích, které „centralizují výkon dohledu a vstup do profese v ministerstvu spravedlnosti“, uvádí k záměru důvodová zpráva. Účinnosti zákonů je stanovena na 1.1.2021.

Nově musí mít systém veřejnou a neveřejnou část: „Ministerstvo spravedlnosti bude nově nejenom správcem systému, ale bude také zajišťovat zápis a vedení seznamu. Stávající systém již nelze díky takto rozsáhlé koncepční změně využívat a je tak pro tyto účely nevyhovující, a to i z toho důvodu, že podle zákona o znalcích se, mimo jiné, bude nově dělit na veřejnou a neveřejnou část. Další rozsáhlá úprava se bude týkat sjednocení odvětví a specializací a s tím změny číselníků s hodnotami těchto proměnných či přístup samotných znalců a tlumočníků do části systému,“ uvádí se v důvodové zprávě.

„Ministerstvo spravedlnosti plánuje během června 2020 realizovat otevřené zadávací řízení na vytvoření nového informačního systému,“ stojí v záměru, který slouží pro informaci vlády o úmyslu realizovat systém a vyhlásit otevřené výběrové řízení na vývoj a implementaci systému. Jak vyplývá z přiložené tabulky, plánované investiční a implementační výdaje na realizaci bez DPH budou činit 5 786 000 korun. „Realizací záměru jsou myšleny veškeré činnosti prováděné před spuštěním ostrého provozu. Například se jedná o výdaje na vývoj informačních systémů, nákup licencí a hardware,“ uvádí se u čísla. Za servis a rozvoj systému pak ministerstvo plánuje hradit externím subjektům 5 500 000 korun za pět let. Jde o „veškeré…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová