Problém šedé zóny pražský návrh neřeší. Již dříve Česká justice informovala o objektu, kde údajně žádné hotelové služby poskytovány nejsou. Takto objekt popisoval jeden z rekreačních webů: Nový, luxusně zařízený rekreační objekt s bazénem vhodný pro ubytování náročné klientely. Hostům je k dispozici společenská místnost, sauna, herna s krbovými kamny, kulečník, stolní tenis, šipky, pískoviště Foto: bktour-zajezdy.cz

Zákaz krátkodobě pronajímat chalupy a byty navržený Prahou je podle vlády protiústavní

Obce by mohly získat takřka neomezenou pravomoc vydat absolutní zákaz poskytování ubytovacích služeb po určitou dobu v bytových nebo rodinných domech a ve stavbách pro rekreaci. Navrhuje to pražské zastupitelstvo. Vláda k návrhu vydala neutrální stanovisko. Současně upozorňuje na potenciální neústavnost a nepřiměřenost pražského návrhu, který je podle ní v rozporu se směrnicí Evropské rady a Evropského parlamentu o volném pohybu služeb v EU. Návrh se zřejmě týká Air b´n´b, a má proto být notifikován EU, upozorňuje vláda ve svém stanovisku.

Pražský návrh už byl rozeslán poslancům, v poslanecké sněmovně ho za Zastupitelstvo hl. m. Prahy zastupuje radní pro podporu bydlení Hana Kordová Marvanová. Sněmovní tisk, obsahující novelu živnostenského zákona, která rozšiřuje pravomoci obcí tak, aby mohly regulovat a případně zcela zakázat podnikání s krátkodobými pronájmy rovněž projednala na svém pondělním zasedání 27. července 2020 vláda. Pražský návrh včetně odůvodnění je zde:

Jak ve svém stanovisku vláda uvádí, zaujala k návrhu neutrální stanovisko s tím, že „upozorňuje na některé uvedené skutečnosti, které by bylo vhodné v rámci dalšího legislativního procesu zohlednit“.

Co navrhuje Praha?


Pražským zastupitelstvem navrhované znění nového §18 živnostenského zákona, kterým se obce mimo jiné zmocňují k zákazům poskytování ubytovacích služeb na jejich území vypadá takto:

§ 18a
(1) Obec může za účelem regulace ubytovacích služeb podle přílohy č. 4 k tomuto zákonu obor činnosti č. 55 v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci vydat nařízení obce.
(2) Nařízením podle odstavce 1 může obec stanovit:
a) období, ve kterém je poskytování ubytovacích služeb v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno,
b) podmínky, za jakých je možné poskytování ubytovacích služeb v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci, a to maximální počet současně ubytovaných osob nebo maximální počet přenocování v jednom kalendářním roce v jedné bytové jednotce, v rodinném domě nebo stavbě pro rodinnou rekreaci.


Obcím neomezenou pravomoc řídit ubytovací služby

V reakci na předmětný návrh vláda především upozorňuje na to, že „lze mít opodstatněné pochybnosti o plné ústavní konformitě předložené právní úpravy“. „Článek 26 odst. 1 Listiny základních práv a svobod (dále jen „Listina“) zakotvuje právo každého podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost s tím, že podle čl. 26 odst. 2 Listiny může podmínky a omezení pro výkon určitých povolání nebo činností stanovit pouze zákon,“ upozorňuje vláda.

„Předkládaný návrh zákona však dává obcím širokou, takřka neomezenou pravomoc regulovat jejich nařízením ubytovací služby v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Vláda je toho názoru, že právní úprava by bez jakýchkoliv dalších mantinelů mohla být v rozporu s výše citovanými ustanoveními Listiny,“ uvádí vláda ve stanovisku.

Návrh neřeší šedou ekonomiku, jen dále reguluje živnosti

Podle stanoviska vlády se v odůvodnění návrhu zákona konstatuje, že podnikání s krátkodobým ubytováním probíhá z velké části v zóně „šedé ekonomiky“. „Návrh zákona však nemá potenciál řešit problematiku této ,šedé ekonomiky´, protože se jedná pouze o regulaci živnostenského podnikání. Návrh zákona tak nebude regulovat poskytování krátkodobého ubytování prostřednictvím mobilních platforem, které je uskutečňováno bez živnostenského oprávnění. Za vhodnější tak vláda považuje obecnou regulaci mimo rámec živnostenského zákona,“ vytýká vláda pražskému návrhu. Vláda má dále obavu, že návrh bude porušením pravidel volného pohybu služeb v EU: „Vláda se domnívá, že zejména právní úprava spočívající v možném absolutním zákazu poskytování ubytovacích služeb po určité období v bytových domech,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová