Krátky Proces je slovenská neonacistická hudební skupina Foto: Facebook

Obří slovensko-česká razie kvůli extremismu. NCOZ provedla domovní prohlídku i u hudebníka v Děčíně

Na území Slovenska a České republiky probíhá aktuálně policejní razie proti extremismu. Zásah vede slovenská Národní kriminální agentura (NAKA). Její čeští kolegové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ale přišli na domovní prohlídku k českému hudebníkovi v Děčíně. Slováci připustili, že razie probíhá i v „sousední zemi“. Soustředí se především na kapelu Krátký proces.

Příslušníci slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) aktuálně zasahují na několika místech Slovenska. Akce s krycím názvem Šašovia (česky Klauni) má souviset s extremismem. Mezi zadrženými má být podle serveru Topky.sk i člen známé kapely Horkýže Slíže.

NAKA přitom potvrdila informace České justice, že zmiňovaná akce se netýká pouze Slovenska, ale i České republiky. „Od časného rána na více místech celého Slovenska zasahuje národní kriminální agentura proti extremismu. Jde o akci s krycím názvem Šašovia, která probíhá i v sousední zemi,“ uvedli slovensští policisté v příspěvku na sociální síti.

V souvislosti s podezřením z páchání extremistické trestné činnosti skončilo v rukou policie několik lidí. „Zadrželi jsme devět lidí v souvislosti s extremistickou kriminalitou. Procesní procedury stále probíhají, další informace poskytneme později,“ uvedla slovenská policie na facebookovém profilu.

Televize Markíza přinesla informaci, že mezi zadrženými je i bubeník známé kapely Horkýže Slíže Marek Viršík. Rovněž i Rasťo Rogel Lídr extremistických skupin Juden Mord a Krátký proces, u kterého měli detektivové najít sběratelské předměty s nacistickou a hitlerovskou tématikou.

Slovenská policie provedla v rámci razie prohlídky bytů i nahrávacího studia. Již v minulosti deník SME upozornil, že neonacistická skupina Krátký Proces, jejímž členem byl Rogel, nahrávala své album v HStudio, které vlastní právě Marek Viršík. Kapela je spojována s propagací fašismu.

Zátah v Děčíně

Čeští kolegové z NCOZ provedli podle informací České justice dnes ráno domovní prohlídku i u bubeníka skupiny Krátký proces Josefa Pokorného v Děčíně Bynově.

Při prohlídce, jejíž součástí byl i automobil Pokorného přítelkyně, hledali detektivové mimo jiné CD Krátkého procesu, oblečení a další věci, které mají mít dle policie etremistickou povahu. Pokorný se měl podle policistů podílet na nahrávání dvou CD, jednoho s názvem Slovanská jednota a druhého s titulem Na prach.

Domovní prohlídka u Pokorného byla provedena na základě evropského vyšetřovacího příkazu Úřadu speciální prokuratury na Slovensku. Prohlídka pak byla provedena jako neodkladný úkon.

Jan Hrbáček