Na sumu 299 860 990 s DPH uzavřelo Policejní prezídium 4. srpna rámcovou smlouvu se společností Be a Future Foto: Pixabay

Policie uzavřela smlouvu na údržbu schengenského systému za čtvrt miliardy. Uchazeč byl jen jeden

Policejní prezídium uzavřelo počátek srpna rámcovou smlouvu na téměř 300 milionů korun na technickou podporu provozu aplikace NS-SIS II pro Schengenský informační systém. Výběrového řízení se účastnila pouze jedna společnost s malým obratem, která se v minulosti soustředila distribuci farmaceutických a chemických prostředků.

Na sumu 299 860 990 s DPH uzavřelo Policejní prezídium 4. srpna rámcovou smlouvu se společností Be a Future. Předmětem plnění má být technická podpora provozu aplikace NS-SIS II pro Schengenský informační systém. Společnost Be a Future s malým obratem, která se v minulosti soustředila distribuci farmaceutických a chemických prostředků, se tendru účastnila jako jediná. Kritériem vypsané zakázky byla její cena.

„Jednalo se o otevřené výběrové řízení, tj. žádná firma nebyla napřímo oslovena, soutěže se zúčastnila jedna firma. Nejde o jednorázovou masívní investici, jde o rámcovou dohodu na období 8 let. Jde tedy o alokaci možnosti čerpání cca 37,5 mil Kč ročně.  Rámcová dohoda nezavdává povinnost čerpání ze strany Policejního prezídia. Jde o vytvoření možnosti čerpat, z důvodu rychlé reakce na případné potřeby, vyplývající většinou z úrovně Evropské unie. Jedná se o Schengenský informační systém,“ zareagoval na otázky České justice Ondřej Moravčík z Policejního prezídia.

Jednou z podmínek technická kvalifikace bylo, že dodavatel musel předložit v rámci nabídky seznam dodávek realizovaných za posledních 5 let v celkové kumulativní hodnotě realizovaného plnění minimálně 100 mil. Kč s DPH, přičemž alespoň jedna samostatně přesahuje plnění 40 mil. Kč s DPH (předmětem jedna dodávka, může být rozdělena mezi více smluv).

Společnost BE a Future, má v poslední době nepříliš vysoký obrat, což mohlo způsobit při soutěži potíže. „Uchazeč splnil kvalifikační kritéria včetně obratu. Některá kritéria splnil prostřednictvím subdodavatele, což zákon o zadávání veřejných zakázek umožňuje,“ uvedl dále Ondřej Moravčík z Policejního prezídia.

Policejní prezídium se společností Be a Future uzavřelo již jednu smlouvu, opět se týká Schengenského systému. „Ano, vybraný dodavatel již Policejnímu prezídiu poskytuje dodávky služeb. Jedná se o technickou podporu pro komponenty SIB. Smlouva je uzavřena ve výši 6 599 340 Kč s DPH na 2 roky,“ doplnil Moravčík.

Be a Future podle něj prokázala požadovanou kvalifikaci pro zakázku na údržbu schengenského systému v souladu se zadáním a zákonem o zadávání veřejných zakázek.

„K vlastnímu řízení a soutěži o veřejnou zakázku se asi nemůžeme kompetentně vyjadřovat, to bude asi nejlepší dotázat se zadavatele na detaily. Naše společnost se účastnila otevřeného výběrového řízení společně s našimi partnery – společnostmi Hewlett-Packard s.r.o. a Komix s.r.o., které v minulosti tento typ služeb pro Policejní prezidium zajišťovaly pro potřeby podpory a rozvoje aplikace Schengenského informačního systému,“ odpověděl na otázky České justice Petr Šindelář z BE a Future.

Na argument, že se společnost v minulosti soustředila na zcela jiný obchodní segment, a může tak být logicky zpochybňována její zkušenost a erudice na trhu IT, Šindelář odpověděl: „Naše společnost se od konce roku 2018 věnuje výhradně poskytování IT služeb a to služeb stejného charakteru jako byly poptávány v rámci veřejné zakázky na technickou podporu a rozvoj aplikace NS SIS II a to především v prostředí bezpečnostních složek. Původní záměr působení v oblasti distribuce farmaceutických výrobků a chemických přípravků vlastně skončil již v přípravné fázi v roce 2018 a společnost neprodleně zahájila působení v segmentu IT služeb, ve kterém mám já jako ředitel společnosti i všichni spolupracovníci dlouholeté zkušenosti z našeho působení v nadnárodních IT společnostech i segmentu IT služeb pro bezpečnostní složky. Vzhledem k složitosti zakládání společností u nás, jsme nevytvářeli novou společnost, ale jenom změnili její zaměření,“ vysvětluje Šindelář.

Aktuálně tedy společnost Be a Future dodává pro Policejní prezidium projekt zajištění podpory jedné významné komponenty Schengenského informačního systému – SIB. „Oba naši partneři se kterými jsme se této uvedené soutěže o rámcovou smlouvu účastnili, společnosti Hewlett-Packard s.r.o. a Komix s.r.o. mají více než 10letou zkušenost s technickou podporou aplikace Schengenského informačního systému (NS-SIS II). Naše společnost dále zajištuje služby obdobného charakteru (jako subdodavatel hlavního dodavatele) pro podobně rozsáhlý  systém provozovaný jinou bezpečnostní složkou v průběhu roku 2019. Dále jsme českým partnerem mezinárodní společnosti Sopra Steria, která je významným dodavatelem komponent centrální celoevropské části Schengenského informačního systému a propojovacích komponent. Vedle pracovníků našich partnerů máme i my ve společnosti Be a Future pracovníky s dlouholetými zkušenostmi s podporou aplikace NS SIS II, například i já osobně mám dlouholetou zkušenost jak s budováním, tak i zajištěním provozu NS SIS II,“ uzavírá Petr Šindelář.

Společnost Be a Future byla založena před 4 lety v Praze. Mezi obory její podnikání patřily maloobchod s farmaceutickými přípravky, výroba chemických látek a chemických přípravků, zprostředkovatelské činnosti realitních agentur. V loňském roce dosáhla čistého obratu 20,5 milionu korun, předloni pak 682 tisíc korun. Pokud by došlo k plnění až 37,5 milionu korun ročně, které umožňuje čerstvě uzavřená smlouva s Policejním prezidiem, znamenalo by to pro firmu značné přilepšení.

(hrb)