Argumentem zástupců justice vždy byla potřeba jejich nezávislosti Foto: archiv

Představitelé soudů i státního zastupitelství se sejdou kvůli platům

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na snižování platů v justici bude tento týden řešit tzv. „Justiční šestka“, tedy vrcholní představitelé soudů i státního zastupitelství. České justici to potvrdila mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Právě na půdě Nejvyššího správního soudu se v úterý schůzka předsedů nejvyšších soudů, představitelé krajských soudů, prezidentky Soudcovské unie, nejvyššího státního zástupce a prezidenta Unie státních zástupců uskuteční. „Justiční šestka“ se neformálně pracovně setkává bez pravidelného harmonogramu. Schůzky jsou konzultativní povahy a slouží k vzájemné výměně informací a názorů na aktuální události v justici. „Justiční šestka se uskutečnila ve čtvrtek 20. srpna. V pátek se objevila informace o návrhu ministryně Maláčové týkající se platů v justici, a proto se členové Justiční šestky dohodli, že se v tomto týdnu osobně potkají, aby si také na toto téma vyměnili názory,“ uvedla Dostálová.

Špičky soudnictví už v anketě České justice vyslovili zásadní nesouhlas s myšlenkou ministryně práce Jany Maláčové na snižování platů soudců a státních zástupců. Hlavní argument, který zaznívá je, že by takový krok byl v rozporu s nálezem Ústavního soudu. Ten v minulosti rozhodl, že platy v justici musí kopírovat vývoj platů v celém státě. Není tedy možné některým skupinám přidávat, jak vláda plánuje, a zároveň snižovat platy soudců.

Maláčové návrh novely počítá se dvěma variantami. V jedné by se nynější platové základny pro příští dva roky jen zmrazily na letošních částkách. Politici by měli základ 84 060 korun a základ u soudců by činil 102 872 korun.

Ve druhé verzi by se už pro příští rok použil nový vzorec s polovinou minimální mzdy, základ politiků a soudců by činil 68 400 korun.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové je návrh populistický a nedomyšlený. Zároveň ale pro Českou justici uvedla, že platy v justici neodráží realitu, rozevírají nůžky ve srovnání s ostatními výdělky a zatěžuje rozpočet resortu. Není však podle ní tuto situaci možné řešit „efektními a nedomyšlenými výkřiky před volbami“. Proti návrhu se vyslovil i premiér Andrej Babiš.

Eva Paseková