Principem halál porážky je přetětí karotid bez omráčení Foto: archiv

Advokát soudu EU podpořil zákonnost rituálního porážení zvířat

Belgický zákon zakazující rituální porážení zvířat bez omráčení tzv. halál porážení je v rozporu s právem Evropské unie a měl by být zrušen. Doporučil to dnes advokát Soudního dvora EU, podle něhož unijní země nemohou přijímat normy, které omezují svobodu vyznání. Rituální porážky praktikují přes odpor ochránců zvířat židé a muslimové, jejichž organizace se kvůli zákonu obrátily na justici.

Pro soud, který by měl verdikt vynést na podzim, není stanovisko advokáta závazné, většinou se jím však řídí.

Ve vlámském regionu Belgie platí od roku 2017 zákon zakazující porážky zvířat bez omráčení. Několik židovských a muslimských spolků se kvůli němu obrátilo na belgickou justici, která vznesla dotaz k unijnímu soudu.

Podle jeho generálního advokáta Gerarda Hogana by soudci měli prohlásit, že předpisy jsou v rozporu s Listinou základních práv EU. Hogan dnes konstatoval, že listina zajišťuje svobodu vyznání a „právo projevovat náboženské vyznání nebo přesvědčení bohoslužbou, vyučováním, prováděním úkonů a zachováváním obřadů“ a to „navzdory zbytečnému utrpení, které je způsobováno zvířatům v rámci rituální porážky bez předchozího omráčení“.

Židovské a muslimské rituály zahrnují usmrcování zvířat ostrým nožem, když jsou při vědomí. Zatímco stoupenci této tradice tvrdí, že jsou zvířata takřka okamžitě mrtvá a netrpí, ochránci zvířat mají většinou opačný názor. Zástupci belgické nevládní organizace GAIA označili dnešní vyjádření advokáta za zklamání a dali najevo naději, že soud k jeho názoru nepřihlédne.

(čtk, epa)