Soudní exekutory využívá správa podle ministryně ke způsobům exekuce, které nemůže podle daňového řádu provádět sama Foto: Facebook

Exekutorská komora se ohradila proti tvrzením Schillerové o nespolehlivosti registrů dlužníků

Exekutorská komora se ohradila proti tvrzením ministryně financí Aleny Schillerové o nespolehlivosti registrů osob v exekuci, která zazněla v souvislosti s uvedením rejstříku vyloučených hráčů do testovacího provozu. S nikým z Komory Schillerová navíc nejednala.

Ministerstvo financí spustilo pilotní provoz rejstříku osob vyloučených z hazardních her. Budou v něm například lidé pobírající dávky ve hmotné nouzi nebo osoby v úpadku. O zápis do rejstříku mohou lidé požádat i sami. Ostrý provoz má být spuštěn 20. prosince. Lidi zapsané v rejstříku, kterých je nyní zhruba 200.000, nesmí provozovatel hazardní hry pustit do herního prostoru. Ministryně v této souvislosti uvedla, že chtěla zařadit i osoby v exekuci, což se zatím nepovedlo: „Má to jediný důvod a ten je technický. Je to proměnlivá skupina a registry jsou nespolehlivé. Dnes neexistuje naprosto spolehlivý registr lidí v exekucích, který by byl aktuální a odpovídal skutečnosti,“ řekla Schillerová.

Exekutorská komora nyní upozornila, že s ní nikdo z ministerstva financí ohledně možného využití či propojení Centrální evidence exekucí pro účely rejstříku vyloučených hráčů nejednal. Trvá také na tom, že data v Centrální evidenci exekucí jsou správná. „To potvrdil nezávislý audit, který si Exekutorská komora objednala u jedné z největších renomovaných IT společností: Unicorn Systems. Data z Centrální evidence exekucí ostatně využívá i ministerstvo financí, například prostřednictvím Finančního analytického úřadu či finančních úřadů, které pod něj spadají,“ vysvětluje mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

Ministryně má pravdu v tom, že neexistuje jeden ucelený rejstřík, v němž by byly všechny exekuce. „Příčinou tohoto stavu je skutečnost, že v České republice může vést exekuci množství exekučních orgánů. Nejsou to jen soudní exekutoři, ale také soudy, finanční správa, celní správa, obce, zdravotní pojišťovny, ČSSZ a další správní orgány. To však není chyba Exekutorské komory a nesouvisí to ani se správností dat Centrální evidence exekucí, kterou založila, vede a spravuje Exekutorská komora ČR,“ dodává mluvčí.

Komora  souhlasí s tím, že napojení Centrální evidence by přispělo významně k naplnění účelu zákona o vyloučení rizikových hráčů. Diskusi o napojení a způsobech provedení s ministerstvem financí se nebrání a očekává, že ji ministerstvo osloví.

Exekutorská komora poskytuje pro veřejnost data nad rámec zákona. Reagovala i na poptávku po statistických údajích tak, že postupně upravuje databázi a celý systém, zpřesňuje metodiku, specifikuje podrobně datové sety a vytvořila zcela unikátní geolokační systém, který v ČR nemá obdoby. Dobrovolně Centrální evidenci exekucí Komora vylepšuje a pro tento účel vytvořila i speciální web kde data prezentuje a aktualizuje. K dispozici je i interaktivní mapa exekucí.

S registrem vyloučených osob počítal zákon o hazardu, který vstoupil v účinnost na začátku roku 2017. Některá sdružení, například Občané proti hazardu, dlouhodobě upozorňovala, že je to problém a počet patologických hráčů se sníží pouze nepatrně. To se podle Schillerové nyní výrazně změní.

(epa)