Luxusní lyžařský resort Ischgl, přezdívaný "Ibiza v Alpách", je považován za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku Foto: Pixabbay

Sdružení žaluje Rakousko za reakci na šíření koronaviru v Ischglu

Rakouské sdružení pro ochranu spotřebitelů (VSV) oznámilo, že podalo čtyři žaloby na rakouský stát. Úřady podle něj na počátku roku nezakročily adekvátně proti šíření koronaviru v alpském lyžařském středisku Ischgl. Informovala o tom agentura Reuters.

Luxusní lyžařský resort Ischgl ve spolkové zemi Tyrolsko je považován za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku, ale také v dalších částech Evropy. Stovky Rakušanů a tisíce zahraničních turistů tvrdí, že se tam na konci února a začátku března nakazily.

Rakouské sdružení pro ochranu spotřebitelů viní tyrolské úřady z toho, že reagovaly příliš pomalu a možná podlehly tlaku turistického sektoru, aby nezasahovaly. Úřady se hájí tím, že reagovaly adekvátně informacím, které měly v té době k dispozici.

„Včera (v úterý) jsem jménem VSV a postižených turistů (…) podal u zemského soudu pro občanské právo ve Vídni první čtyři žaloby proti Rakouské republice,“ uvedl právník Alexander Klauser v prohlášení sdružení pro ochranu spotřebitelů, ve kterém se mimo jiné uvádí, že žaloby reprezentují jednotlivce – tři jsou Němci a jeden Rakušan. Každý z nich žádá odškodné až do výše 100.000 eur (takřka 2,7 milionu korun).

Klauser podotkl, že jedna žaloba se týká muže, jenž s covidem-19 zemřel. Další dva podle něj stále cítí dopady onemocnění a u čtvrtého člověka měla nemoc lehčí průběh.

Předseda VSV Peter Kolba řekl, že první čtyři případy mají otestovat půdu pro dalších tisíc lidí, kteří onemocněli covidem-19 po návštěvě Ischglu a chtějí, aby je sdružení zastupovalo.

V příštím roce pak chce sdružení podat hromadnou žalobu. VSV je v kontaktu s 6170 lidmi z více než 40 zemí včetně Německa, Británie, USA nebo Nizozemska, kteří tvrdí, že se nakazili koronavirem v Ischlgu, případně jiných tyrolských resortech, a vyjádřili zájem o hromadnou žalobu. Tři čtvrtiny z nich se rekreovaly v Ischglu.

„Jako další krok se VSV pokusí v příštím roce zorganizovat jednu nebo více hromadných žalob,“ uvedlo sdružení. Zároveň zveřejnilo otevřený dopis rakouskému kancléři Sebastianovi Kurzovi s výzvou k mimosoudnímu vyrovnání, jelikož právní pře by mohly trvat roky, ne-li desetiletí.

Přímo v Ischglu se nákaza potvrdila 7. března, kdy zdravotníci pozitivně otestovali barmana z oblíbeného podniku. Rakouské úřady ale začaly jednat až poté, co se prokázala nákaza u dalších patnácti lidí, s nimiž byl barman v kontaktu. K 10. březnu úřady nařídily všem barům v Ischglu zavřít, hotely a sjezdovky však zůstaly otevřené. Karanténu v údolí Paznauntal, kde Ischgl leží, nařídily až 13. března. Agentura Reuters připomíná, že turisté pak oblast opouštěli, čímž dále mohli přispět k šíření nákazy.

(čtk)