Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Bradáčová: Realizujeme plán vlastního trasování kontaktů, jsme připraveni dostát povinnostem

Státní zastupitelství sídlící v hlavním městě vypracovala krizové plány, podle nichž budou zajišťovat chod svých úřadů v případě onemocnění větší části státních zástupců covidem-19. Například vrchní státní zastupitelství počítá i s možností evakuace úřadu mimo Prahu a zařídilo svým zaměstnancům očkování proti chřipce i služební dopravu za pracovními povinnostmi. Na městském i obvodních státních zastupitelstvích museli zaměstnanci kvůli ochraně zdraví omezit vzájemné kontakty na nezbytné pracovní minimum.

„Vrchní státní zastupitelství je připraveno dostát všem povinnostem i v této složité a neobvyklé situaci,“ vzkázala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Úřad využívá zabezpečené formy elektronické komunikace, je organizován tak, aby omezil fyzický kontakt mezi zaměstnanci na nezbytný rozsah, využívá formy práce z domova, ochrany zaměstnanců při stravování, poskytuje očkování proti chřipce, dopravu v rámci plnění povinností, realizuje plán vlastního trasování kontaktů a řadu dalších opatření,“ uvedla.

Podřízení Bradáčové se chrání rouškou, což platí i pro další pražské státní zástupce. „Každý zaměstnanec musí mít mimo prostor své kanceláře nasazenou ochranu úst a nosu, ve své kanceláři pak i v přítomnosti druhé osoby, nelze-li dodržet vzájemný odstup dvou metrů,“ popsal opatření šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

„Platí zákaz vstupu cizích osob do budovy, příjem podatelů a oznamovatelů je omezen na úřední hodiny v pondělí a ve středu a jen, není-li možné podání učinit písemně,“ pokračoval ve výčtu protiepidemických opatření. Služebního řidiče pro přepravu zaměstnanců na obvodních státních zastupitelstvích nevyužívají, Svoboda to označil za nedosažitelný a v podstatě zbytečný luxus. „Státní zástupci proto do práce i k soudu jezdí stále MHD,“ napsal.

Stejně je na tom i pražské městské státní zastupitelství (MSZ). „Svoz zaměstnanců ani očkování neprobíhají. MSZ k tomuto nemá kapacity, které by vůbec realizaci umožňovaly,“ uvedl mluvčí instituce Aleš Cimbala.

MSZ vydalo minulý pátek v souvislosti s opětovným vyhlášením nouzového stavu pokyn, podle nějž se nyní společně s obvodními zastupitelstvími řídí.

„Například je kladen větší důraz na distanční komunikaci prostřednictvím telefonu, videohovoru, videokonference a e-mailů, vystříhání se osobních kontaktů a schůzek na jen nezbytné a neodkladné situace, povinnost nosit na pracovišti roušky při pohybu mimo vlastní kancelář, povinnost dezinfikovat si ruce při vstupu do budovy a podobně,“ vysvětlil mluvčí.

„V rámci krizového plánu jsou pak připravené scénáře, které mají zajistit chod i v případě karantény nebo onemocnění větších částí či celých jednotlivých státních zastupitelství,“ dodal.

Svoboda odhadl, že jeho úřad by teoreticky mohl fungovat zhruba po dobu dvou týdnů i s polovinou státních zástupců. „Zřejmě by však bylo nutné zrušit většinu jednání u soudu. Vyšší počet nepřítomných by již významně omezil činnost úřadu na pouze ty nejnutnější úkony, přednostně ve věcech, v nichž je obviněný ve vazbě, to ostatní by muselo počkat. V případě úplného ochromení činnosti úřadu kvůli celkové karanténě by vazební věci bylo nutné předat Městskému státnímu zastupitelství v Praze, které by v nich dočasně činilo nejnutnější úkony,“ nastínil.

(čtk)