Bývalý šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik Reprofoto: Tv Joj

Šéf slovenské elitní prokuratury byl zadržen, prý pomáhal gangu

Slovenská policie zadržela a následně obvinila šéfa speciální prokuratury Dušana Kováčika i vyššího policejního funkcionáře. Napsal to na svém webu list Denník N, podle kterého je dvojice podezřelá, že pomáhala jednomu ze zločineckých gangů. Úřad speciální prokuratury je elitní složkou slovenské prokuratury a dohlíží i na vyšetřování nejzávažnější kriminality.

List uvedl, že spolu s Kováčikem policie zadržela také zástupce šéfa jednoho z policejních útvarů. Zatím není známo, z jakých trestných činů byli obviněni. Policie ani prokuratura případ ještě nekomentovaly.

Podle Denníku N v jiné kauze svědek vypověděl, že Kováčik měl zajistit, aby prokuratura nepodala stížnost vůči rozhodnutí soudu, který v roce 2017 na aukci propustil z vazby údajného šéfa zločineckého gangu.

Do centra pozornosti slovenských médií se Kováčik v minulosti dostal také kvůli tomu, že před šesti lety potvrdil původní rozhodnutí policie nevyšetřovat kontroverzního podnikatele Ladislava Bašternáka z daňového deliktu. Nové vyšetřování Bašternáka, které skončilo jeho odsouzením, bylo zahájeno až v roce 2016, když na případ upozornila média. Někdejší Bašternákova firma zase posílala peníze již bývalému ministrovi vnitra, údajně šlo o splátku půjčky.

Kováčik vede úřad speciální prokuratury od jeho vzniku v roce 2004, stávající funkční období v čele této elitní složky prokuratury mu skončí v příštím roce. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde například o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extrémistické delikty.

Současná slovenská vláda premiéra Igora Matoviče, která nastoupila po únorových volbách, slíbila ve svém programovém prohlášení kromě jiného očistu justice či boj proti korupci a v této oblasti již připravila změny několika zákonů a ústavy.

Letos v březnu policie v největší korupční kauze v historii slovenského soudnictví obvinila 13 soudců. Po parlamentních volbách kriminalisté také obvinili v jiných korupčních kauzách i několika bývalých vysokých úředníků v různých institucích.

(čtk)