Soud řeší povinnost nosit roušky Foto: Pixabay

Soud řeší dalších sedm žalob na koronavirová omezení

Pražský městský soud za září eviduje sedm správních žalob, které souvisejí s protiepidemickými opatřeními ministerstva zdravotnictví. Ve většině z nich si lidé stěžují na obnovení povinnosti nosit roušky. Kvůli opětovnému vyhlášení nouzového stavu prozatím žádná žaloba nepřišla. Na dotaz to dnes sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

Ze zářijových žalob zatím soud vyřešil jednu, a to tak, že ji odmítl. Ze sedmi žalob se jen jediná netýká roušek – napadá omezení výuky na vysokých školách. Na rozdíl od ostatních nemíří proti ministerstvu, ale proti Hygienické stanici hlavního města Prahy.

V jedné z žalob, která kritizuje znovuzavedení roušek, argumentuje stěžovatelka tím, že u jiných infekčních onemocnění stát neshledal důvody pro zavádění podobných opatření. Konkrétně zmiňuje prasečí chřipku, SARS, MERS, tuberkulózu či černý kašel.

„To, že se k podobným opatřením přistoupilo v zahraničí, nepředstavuje odpovídající odůvodnění. Platí přeci základní moudrost, kterou matky předávají svým dětem, pokud se tyto vymlouvají, že jen následovaly ostatní spoluvrstevníky: Když ostatní skočí z okna, skočíš taky?“ napsala žalobkyně v dokumentu. Žena se domáhá toho, aby soud napadené opatření zrušil pro nezákonnost.

Vzhledem k tomu, že vláda i ministerstva sídlí v hlavním městě, je k projednání všech správních žalob směřujících proti jejich rozhodnutím příslušný právě Městský soud v Praze. Ten letos na jaře řešil několik desítek žalob souvisejících s vyhlášeným nouzovým stavem. V dubnu zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která kvůli koronavirové pandemii omezila volný pohyb a maloobchod. Prohlásil je za nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona.

Většinu dalších jarních žalob soud odmítl, protože napadaly opatření, která v mezičase zrušila buď vláda, nebo soud. Některé také zamítl kvůli nezaplacení soudního poplatku.

(čtk)