Podle navrhovatele šlo o popření jeho volebního práva, protože mu bylo znemožněno odvolit Foto: https://www.homestead.afrc.af.mil/

Soud řeší stížnost na platnost voleb na jihu Moravy kvůli roušce

Krajský soud v Brně zatím obdržel od občanů jeden návrh na zneplatnění voleb do Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Volič ve stížnosti uvádí, že nemohl odvolit, když si před volební komisí nesundal roušku z obavy kvůli možné pokutě. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Na rozhodnutí má krajský soud 20 dní.

Stížnost přišla od voliče z volebního okresku Brno-město. Podle navrhovatele šlo o popření jeho volebního práva, protože mu bylo znemožněno odvolit. Volební komise jej před volbou vyzvala k sundání roušky, aby mohla zkontrolovat jeho totožnost, on to však neučinil z obavy před pokutou. Ve vnitřních prostorech je a i tehdy bylo nařízeno kvůli pandemii nového typu koronaviru roušky nosit. K volební urně tak dotyčný nebyl připuštěn. „Návrhem se budeme zabývat,“ uvedla mluvčí.

Vítězství v krajských volbách na jižní Moravě sice obhájilo ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.

(čtk)