Za dlouhodobé příkladné plnění služebních povinností byla v roce 2018 Monika Myšičková, a to Pamětní čestnou medailí k 25. výročí Vězeňské služby České republiky Foto: VSCR

Vězeňská služba by mohla mít první ženu v generálské hodnosti

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) navrhlo v souvislosti se státním svátkem 28. října povýšit do generálské hodnosti první ženu z řad Vězeňské služby České republiky (VS). Novou generálkou VS by se mohla stát Monika Myšičková, která od ledna minulého roku vede věznici ve Světlé nad Sázavou. Návrh dnes posvětila vláda.

Myšičková nastoupila k VS v roce 2000 a po celou dobu setrvala ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Předtím působila pět let u policie. S pětiletou přestávkou, kdy v letech 2005 – 2010 působila jako vychovatelka, byla ve služebním poměru. V roce 2019 vystřídala v čele věznice dosavadní ředitelku Gabrielu Slovákovou, která odešla do věznice v Kuřimi.

„Končila jsem gymnázium v době, kdy ženy začínaly stále častěji oblékat uniformy. Zalíbily se i mně, a tak jsem se v Brně přihlásila na střední policejní školu. Po studiu jsem přešla na obvodní oddělení do Tišnova. Když v roce 2000 otvírala Zuzana Kalivodová novou věznici ve Světlé nad Sázavou, oslovila jsem ji, zda má volné místo. O pět let později jsem ukončila služební poměr. Ve věznici jsem však pracovala nadále jako vychovatelka. Později nastoupila do Světlé nad Sázavou jako ředitelka Gabriela Slováková, která chtěla, abych se do uniformy vrátila. Byla to pro mě nová výzva,“ popsala svoji kariérní dráhu Myšičková v rozhovoru pro Aha! v listopadu 2019.

„V těžkém období koronavirové pandemie se Věznice Světlá nad Sázavou pod vedením Moniky Myšičkové ihned zapojila do šití a kompletace roušek pro potřebné. Díky velkému odhodlání a rychlé změně výroby se podařilo ve světelské věznici našít a zkompletovat více než 20 000 ks roušek látkových a 630 000 ks ochranných roušek z nanomateriálu,“ uvádí se mj. v podkladovém materiálu pro vládu k jejímu jmenování.

MSp vedle jmenování Myšičkové do generálské hodnosti navrhuje i povýšení generálního ředitele VS Petra Dohnala do hodnosti generálporučíka.

Největší pozornost bude opět bezpochyby vzbuzovat návrh premiéra Andreje Babiše na povýšení ředitele Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michala Koudelky. Ten dnes schválila vláda a jde již o pátý návrh v řadě. Zeman BIS, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, několikrát kritizoval. Návrh vlády nevyslyšel, přestože Babišovi povýšení Koudelky slíbil. Podle vládního materiálu chce vláda Zemanovi navrhnout, aby Koudelku do nejnižší generálské hodnosti jmenoval kvůli jeho „vysokým profesním a osobním kvalitám a vzhledem k velmi dobrým výsledkům dosahovaným Bezpečnostní informační službou, včetně mezinárodní spolupráce“. Pokud by prezident návrh akceptoval, Koudelka by se stal brigádním generálem.

O jeden stupeň vyšší generálskou hodnost, generálmajora, ministr vnitra Jan Hamáček navrhuje pro policejního prezidenta Jana Švejdara a pro jeho prvního náměstka Martina Vondráška, hodnosti brigádního generála chce pro ředitele středočeských hasičů Miloslava Svatoše a pro zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Davida Kareše.

(pd, čtk)