Soudní dvůr EU Foto: Soudní dvůr EU

Výběrové řízení k Soudnímu dvoru EU ovládl David Petrlík

Ve výběrovém řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora EU komisi nejvíce zaujal právník David Petrlík. Uvedl to dnes web Lidovky.cz. O post usiluje sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Vítěz konkurzu nahradí Jana M. Passera, který se u Soudního dvora EU v tomto týdnu ujal jiné soudcovské funkce.

Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka na dotaz ČTK uvedl, že úřad oficiální výsledky výběrového řízení včetně jmen dvou vybraných náhradníků zveřejní v pondělí.

Petrlík působí v Agentuře pro evropský globální navigační satelitní systém, dříve pracoval také na ministerstvu zahraničních věcí. Na pražské Právnické fakultě Univerzity Karlovy vyučuje právo duševního vlastnictví a evropské procesní právo. Lidovky.cz napsaly, že o funkci soudce Tribunálu se neúspěšně ucházel už v roce 2015.

Ve výběrové komisi podle serveru zasedla ministryně Marie Benešová (za ANO), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, šéf Nejvyššího soudu Petr Angyalossy i předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec. Doplnili je dva náměstci ministra zahraničí a zástupci České advokátní komory i akademiků.

Jména vítěze a dvou náhradníků předloží ministryně k projednání sněmovnímu výboru pro evropské záležitosti a pro informaci také senátnímu výboru pro záležitosti EU. Poté musí vybraného kandidáta schválit vláda. Jeho jméno následně ministr zahraničí oznámí generálnímu sekretariátu Rady EU.

Soudní dvůr EU sídlí v Lucemburku a ve spolupráci se soudy členských států dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Má dva soudní orgány: prvoinstanční Tribunál a Soudní dvůr, u nějž nyní nově působí Passer. Dvůr se skládá z 11 generálních advokátů a 27 soudců z jednotlivých členských zemí unie. U Tribunálu pak působí dva soudci z každé členské země – za Česko je to nyní pouze Petra Škvařilová-Pelzl. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let.

(čtk)