Bývalý šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik Reprofoto: Tv Joj

Obviněný šéf slovenské speciální prokuratury se vzdal funkce

Obviněný šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik se vzdal funkce. Učinil tak v oznámení, které bylo doručeno parlamentu, oznámilo dnes tiskové oddělení sněmovny. Právě parlament na Slovensku volí šéfa speciální prokuratury, což je elitní a samostatná složka prokuratury, která dohlíží na vyšetřování nejzávažnější kriminality.

Kováčik nyní sám čelí obvinění z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů. Slovenský nejvyšší soud dříve v tomto týdnu zamítl jeho stížnost proti vazebnímu stíhání.

Generální prokuratura Kováčikovi už po jeho říjnovém zadržení a obvinění pozastavila výkon funkce šéfa speciální prokuratury, kterou Kováčik zastával od vzniku úřadu v roce 2004. Řádné funkční období by mu skončilo v příštím roce.

Kováčik a další obviněný v kauze jsou podle tisku podezřelí, že před třemi lety pomohli údajnému šéfovi zločineckého gangu zůstat na svobodě. Prokuratura tehdy nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu, který muže propustil na svobodu. Stíhán je prý také za to, že ze spisu vynášel informace o vyšetřování přípravy vraždy elitního policisty.

Kromě nového speciálního prokurátora bude slovenská sněmovna v příštích týdnech vybírat i nového generálního prokurátora. Dosavadnímu šéfovi slovenské prokuratury Jaromíru Čižnárovi skončilo funkční období už v létě.

Prokuratura na Slovensku má významné postavení zejména v trestním řízení, vedení této instituce také může vydávat pokyny nižším složkám.

Současná vláda premiéra Igora Matoviče po březnovém nástupu do úřadu zařadila mezi své hlavní cíle boj proti korupci a očistu justice.

Slovenská policie po únorových parlamentních volbách, po kterých po předchozím dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté expremiéra Roberta Fica, začala v různých kauzách stíhat kromě Kováčika více představitelů slovenské justice včetně soudců, dále někdejší vedení policie a také již bývalé vysoké úředníky.

(čtk)