Návrh podle věřitelů ale může v budoucnu dlužníky motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy Foto: archiv

Věřitelé vnímají návrh na zkrácení oddlužení jako nespravedlivý, dlužníky podle nich bude motivovat nesplácet

Česká asociace věřitelů vnímá vládní návrh zákona na zkrácení oddlužení z pěti let na tři roky jako nespravedlivý a nepřijatelný zásah do práv věřitelů. Jeho přijetí by znamenalo další zásadní zhoršení vymahatelnosti práva a pro dlužníky signál, že se dluhy vůbec nemusejí splácet. Návrh schválila vláda v novele příslušného zákona v pondělí.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že tříletý režim místo pětiletého by se mohl týkat řízení zahájených po 1. červenci příštího roku. Předpis však nejprve musí projednat Sněmovna a Senát. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) by mohl předpis pomoci i vzhledem k dopadům epidemie covidu-19 na ekonomickou situaci.

Návrh podle věřitelů ale může v budoucnu dlužníky motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy. „Novela insolvenčního zákona platí rok a půl a již je tu návrh na její změnu, aniž by byly zhodnoceny její dopady. Přijaté kompromisní řešení se tak salámovou metodou může vrátit k původní extrémní podobě, před kterou velká část odborníků i zákonodárců v minulosti varovala,“ uvedl prezident asociace Pavel Staněk.

Pokud vláda trvá na zkrácené době oddlužení, měla by podle asociace alespoň výrazně zpřísnit jeho podmínky. Například tím, že by úspěšné absolvování oddlužení bylo opět podmíněno splacením minimálně 30 procent dluhu.

Ministerstvo v předkládací zprávě uvedlo, že zkrácení délky doby oddlužení z pěti na tři roky je klíčovým prvkem novely. „Osvobození od placení dluhů zároveň není podmíněno splacením určité části pohledávek věřitelů. Toto nové oddlužení se přitom navrhuje přijmout pro všechny fyzické osoby bez rozdílu, zda jde o podnikatele či spotřebitele,“ uvedl úřad.

Od letošního dubna se zpřístupnilo pětileté oddlužení všem fyzickým osobám bez ohledu na to, jestli mají dluhy z podnikání. Zkrácené tříleté oddlužení je vyhrazeno vybraným kategoriím zranitelných osob, kterými jsou například starobní důchodci. V případě schválení novely podle ministerstva neutrpí práva věřitelů a dál se bude klást důraz na poctivé záměry dlužníka po celou dobu trvání oddlužení.

(čtk)