Vůz Tatra v armádě Ilustrační foto: army.cz

Zbrojař neuspěl se stížností, chtěl odškodnění za stíhání

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost zbrojaře Michala Smrže, který žádal odškodnění více než 31 milionů korun od ministerstva spravedlnosti. Důvodem bylo trestní stíhání v kauze údajné korupce kolem nákupu tater pro českou armádu. Smrž byl zproštěn obžaloby a stát mu přiznal nárok na omluvu a finanční zadostiučinění 180.000 korun.

Nejvyšší soud letos odmítl Smržovo dovolání pro nepřípustnost. Zbrojař nepochodil ani u ústavních soudců, kteří se s podnětem vypořádali ve stručném usnesení. „ÚS ověřil, že Nejvyšší soud své rozhodnutí srozumitelně a řádně odůvodnil. Proto nelze v jeho postupu spatřovat zásah do práva na soudní či jinou právní ochranu,“ stojí v usnesení, které je dostupné v databázi ÚS.

Smrž peníze žádal jako ušlý zisk ze svých společností, dále jako kompenzaci za to, že nemohl působit v představenstvu některých firem, za právní služby a škody vzniklé zablokováním bankovního účtu. Zhruba čtyř milionů se pak domáhal za nemajetkovou újmu. Justice v tomto bodě pokládala za dostačující sumu již dříve přiznanou ministerstvem spravedlnosti.

V kauze kromě Smrže figuroval i bývalý ministr obrany Martin Barták, kterého soudy rovněž zprostily obžaloby. I on podal na stát žalobu kvůli odškodnění, později ji však stáhl. V roce 2016 mu ministerstvo spravedlnosti, stejně jako Smržovi, přiřklo 180.000 korun.

Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták podle žalobců při návštěvě Spojených států, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek přes 80 milionů korun. Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákova známého Smrže vyšetřovatelé podezírali z toho, že se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády.

(čtk)