Senátor Vladislav Vilímec Foto: archiv

Populismus, hodnotí předseda hospodářského výboru Senátu zmrazení platů soudců a politiků

Novele, která má zmrazit platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců pro příští rok, hrozí v Senátu zamítnutí. Předlohu doporučil horní komoře vetovat její hospodářský výbor. Podle jeho předsedy Vladislava Vilímce (ODS) je návrh populistický. Schválení podporoval pouze předseda senátorského klubu ProRegion Jaroslav Větrovský (ANO). Senát o návrhu rozhodne ve středu nebo ve čtvrtek. Sněmovna bude moci případné veto Senátu přehlasovat.

„Považuju to jenom za těžký populismus,“ zdůvodnil zamítnutí Vilímec. Podle něj zákonodárci nemají nadstandardní mzdy a základní plat je na úrovni placeného předsedy výboru krajského zastupitelstva. Poukázal i na to, že v minulosti návrhy na omezení platů soudců Ústavní soud zrušil.

Pokud by novela nebyla schválena, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent. Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos.

Vláda v návrhu rozpočtu uvádí, že s ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů nezapracovala do rozpočtu nárůst peněz na jejich platy. Peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. V případě potřeby by je vláda uvolnila.

Základní měsíční plat poslance a senátora má podle novely v příštím roce zůstat na letošní úrovni 90.800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun.

Novela má také od roku 2022 upravit výpočet platů ústavních činitelů. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní. V roce 2022 by se platy odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že by v roce 2022 mohl být základní plat poslance 92.600 korun.

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základy se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

(čtk)