Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Tiskový odbor Senátu

Benešová poslala Bradáčové ohledně úniku informací v případu exsoudce Sováka vytýkací dopis

Ministryně spravedlnosti (MSp) Marie Benešová poslala na konci roku vedoucí státní zástupkyni Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze Lence Bradáčové na poměry české justice ostrý dopis. Kritizuje v něm úniky z vyšetřování, které provázejí případ bývalého soudce Vrchního soudu (VS) v Praze Zdeňka Sováka a žádá po Bradáčové, jejíž úřad vykonává ve věci dozor, nápravu. Česká justice se s obsahem dopisu seznámila.

Ministryně Benešová se úvodem v dopisu pozastavuje nad tím, že v případu Zdeňka Sováka byly prakticky okamžitě vybranými médii zveřejňovány interní informace z trestního řízení, včetně odposlechů. „Vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací se obávám, že jejich zveřejnění nelze, jako v některých jiných případech, připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných,“ konstatuje se v dopisu. Podle Benešové je naopak pravděpodobnější, že informace unikly záměrně od orgánů činných v trestním řízení.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Reprofoto: ČT

Ministryně Benešová v dopise Bradáčovou upozorňuje, že úniky z trestního řízení mohou negativně zasáhnout do práv nejen obviněných, ale také třetích osob, jichž se podezření z trestné činnosti nijak netýká. A především jsou takové řízené úniky podle ministryně Benešové „způsobilé podstatným způsobem narušit důvěru v řádné fungování samotných orgánů činných v trestním řízení a zpochybnit tak jejich postavení jak v řízení před soudem, tak v očích široké veřejnosti“.

V závěru dopisu, který byl na vědomí zaslán i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlovi Zemanovi, požádala ministryně vedoucí Bradáčovou o „přijetí vhodných opatření“, aby k únikům nedocházelo, a rovněž o důsledné prověření úniků v případu Zdeňka Sováka.

Benešová zároveň konstatovala, že se v případě VSZ v Praze nejedná o ojedinělý jev, přičemž u VSZ v Olomouci k takové praxi podle ní nedochází, což má svědčit o „profesionální práci tamních státních zástupců“. Uvítala by proto, „kdyby praxe v rámci ČR byla v této problematice jednotná a plně profesionální“.

Serveru Novinky.cz Benešová v pondělí řekla, že kvůli úniku také telefonicky požádala Zemana, aby situaci řešil. Vyšetřit by podle ní měla únik i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle pražské Bradáčové ale ministryně nezná skutečný stav věci ohledně údajného úniku informací. Vrchní státní zastupitelství v Praze se k situaci vyjádří až poté, co „s pravdivým stavem věci seznámí ministryni spravedlnosti“, uvedla dnes Bradáčová.

Ke kritice úniků informací ze Sovákova případu se připojil také bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Advokát a současný poslanec v prohlášení zároveň uvedl, že informace unikají i z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Tam se podle něj „stala dehonestace soukromých osob řízenými úniky informací přímo systémovým jevem“. „Kritika paní ministryně je v zásadě správná, je ale třeba měřit všem stejným metrem. A na olomoucké státní zástupce by dnes již nevystačil ani kilometrovník,“ napsal.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan jeho výroky odmítl. „Nikdy nebylo prokázáno, že by z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci unikly nějaké informace z trestního řízení. Nic takového neprokázala ani vyšetřovací komise, která k únikům informací byla zřízena,“ řekl dnes Ištvan.

Blažek v této souvislosti připomněl tiskovou konferenci olomouckých státních zástupců po zásahu na úřadu vlády v roce 2013, informace z domovní prohlídky u bývalého šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje a úniky informací v brněnské korupční kauze Stoka.

Petr Dimun, čtk