Exministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Exministr Pelikán zajišťuje právní služby firmě, která chce zakázku na volání vězňů

Vězeňská služba (VS) opět hledá firmu, která pro ni zajistí volání vězňů. V tendru, který před čtyřmi lety provázely komplikace a spekulace, se objevila nová informace. Firmě Telia, která služby poskytuje a uchází se o novou zakázku, poskytuje právní služby mj. bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán a advokátní kancelář, v níž působí.

Exministr Pelikán, za kterého minulý tendr proběhl, zastupuje společnost Telia od 20. července minulého roku, vyplývá z Veřejného rejstříku a Sbírky listin. Na dotaz České justice, zda takové zastupování nemůže vyvolávat pochybnosti o střetu zájmů či nevhodném lobbingu, exministr odpověděl, že společnost nezastupuje. Po doložení veřejně dostupných dokumentů připustil, že advokátní kancelář Wolf Theiss skutečně společnosti právní služby poskytuje. Kromě jeho jména společnost Telia zplnomocnila ještě advokátky Terezu Naučovou a Kateřinu Kulhánkovou. „Z toho vyplývá, že pro tuto společnost naše kancelář zajišťuje běžnou korporátní správu, nikoliv, že ji zastupuje v nějakém tendru. To jsem skutečně nekontroloval a tyto služby poskytujeme celé řadě klientů, z hlavy je všechny neznám,“ upřesnil Pelikán s tím, že v celé věci problém nevidí, protože resort spravedlnosti již nevede několik let.

Minulé výběrové řízení v roce 2016 vyhrála švédská společnost Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication , která nabídla nejnižší cenu volání. Společnost O2 skončila třetím místě, druhá byla společnost M-Communications.

Obě firmy, které neuspěly, získaly skoro stejný počet bodů a nabízely podobnou cenu. Zatímco vítězná firma BVfon nabídla za vteřinu volání sazbu 0,027 Kč, M-Communications 0,058 Kč a O2 0,064 Kč. Plnění smlouvy však v roce 2017 a poté i v roce 2018 zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Společnost Telia zastupuje Robert Pelikán Foto: Veřejná Sbírka listin

O nové zakázce, která má nahradit právě neúspěšný tendr, toho zatím není příliš známo. „Probíhá standardní výběrové řízení, po dobu, než se otevřou obálky a bude vyhodnoceno, nebudu poskytovat žádné informace,“ sdělila České justici mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. VS ani nestanovila, kolik minut denně by mohl vězeň provolat. V minulosti to bylo dvacet minut. Do hry také může vstoupit poměrně rozsáhlé využívání služeb společnosti Skype Vězeňskou službou, které se během pandemie velmi rozšířilo.

Z důvodu dodatečných dotazů některých účastníků bylo odevzdání nabídek posunuto z původního termínu na 23. února.

BVfon Czech Telecommunication provozuje ve věznicích i telefonní přístroje. Z věstníku veřejných zakázek lze vyčíst tyto požadavky Vězeňské služby:


Zadavatel předmět koncese vymezuje rámcově, a to následovně:

a) poskytování zabezpečených telekomunikačních služeb pro odsouzené osoby v organizačních jednotkách zadavatele,
b) poskytnutí (dodávka, instalace a zprovoznění) telefonních přístrojů na bezhotovostní platby v antivandalském provedení a související infrastruktury,
c) poskytování podpory, údržby, zajištění pohotovosti a dostupnosti telekomunikačních služeb
d) poskytnutí software pro práci se získanými daty,
e) poskytnutí bezplatného zabezpečeného úložiště provedených hovorů a zařízení pro monitorování hovorů v organizačních jednotkách,
f) zajištění ukládání a archivace zabezpečené komunikace a informace o přístupu k datům.


Eva Paseková, Petr Dimun