Vakcína Pfizer/BioNTech Foto: Arne Müseler

Heřmaničtí vězni vyrobí přepravní podložky pro vakcínu Pfizer

Odsouzení z heřmanické věznice budou vyrábět pěnové podložky pro přepravu vakcín Pfizer/BioNTech. Dnes to schválila vláda. Podložky mají minimalizovat otřesy a nárazy lahviček s vakcínou. Vězni jich zhotoví 25.300, uvedlo ministerstvo vnitra na svém twitteru.

Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví je nutné lahvičky s vakcínou přepravovat ve svislé poloze a chránit před světlem. Je také zapotřebí předejít jejich vzájemným nárazům. „Z tohoto důvodu se našlo optimální řešení, a to vyrobit jednorázové pěnové podložky vakcín,“ uvedlo vnitro v předkládací zprávě k návrhu.

Ministerstvo zdravotnictví koncem ledna povolilo převážet vakcíny i od firem Pfizer/BioNTech a Moderna i po jednotlivých lahvičkách a v rozmraženém stavu. Dosud se musely skladovat při teplotách pod nulou, Pfizer až při minus 70 stupních Celsia. Nově stačí teploty dva až osm stupňů nad nulou.

Pěnové přepravky budou mít rozměry 22 x 22 centimetrů a pojmou 49 ampulí s vakcínou. „Celkové očekávané množství ampulí, které je nutné touto formou přepravit, je maximálně 1,237.705 kusů. K zajištění přepravy výše uvedeného počtu ampulí bude potřeba tedy maximálně 25.300 jednorázových přepravek,“ napsalo ministerstvo.

Přepravky vzniknou ve výrobní zóně heřmanické věznice, která má potřebné nástroje i dostatečnou kapacitu volné pracovní síly. Vnitro vyšlo z předpokladu, že takto vyrobená jednorázová podložka nepodléhá certifikaci a ani jiným zvláštním potřebám při výrobním procesu, například požadavku na zajištění sterility prostředí nebo dezinfekce výrobku. Při plynulých dodávkách materiálu zvládnou vězni vyrobit požadované množství za čtyři měsíce. Celkové náklady ministerstvo spočítalo na zhruba 840.000 korun.

Při jarní vlně koronavirové pandemie se vězni věnovali šití roušek a výrobě ochranných štítů. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová dnes na dotaz ČTK sdělila, že vnitřní pracoviště věznic zůstala i po podzimní vlně epidemie nadále v provozu, a to s příslušnými protiepidemickými opatřeními. Roušky a štíty se ale ve věznicích již nevyrábějí v takové míře jako na jaře.

(čtk)