Foto: Pixabay

Kauza Vidkun se znovu odkládá, kvůli nemoci přísedících

Olomoucký krajský soud musel znovu odložit korupční kauzu Vidkun, ve které jsou obžalováni z korupčního jednání bývalí policisté, podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Soud se jí měl znovu zabývat po půl roce, a to od středy do pátku. Důvodem zrušených jednání jsou zdravotní problémy dvou přísedících, řekl dnes soudce Martin Lýsek. Další jednání jsou naplánována až na březen. Kauzou se soud naposledy zabýval loni na začátku srpna, líčení nařízená od té doby vždy zhatila pandemie koronaviru.

„Hlavní líčení plánovaná od středy nebudou, kvůli zdravotním problémům se omluvili dva přísedící. Jednání jsou tedy zrušena na celý týden. Další plánovaná jednání ve dnech 1. až 5. března a poté 12. až 14. dubna platí, uděláme maximum pro to, abychom se v březnu sešli,“ uvedl Lýsek.

Soudce původně plánoval, že pokud všechny termíny vyjdou, mohla by se kauza již v dubnu blížit k závěru. Zrušené jednací dny tak zřejmě finále opět posunou. Kauzou se soud naposledy zabýval loni 4. srpna, poté ji odročil až na listopad, a to kvůli otázce odposlechů, které obžaloba považuje za stěžejní důkazy. Klíčové záznamy zachycují monitorované schůzky hlavních aktérů případu. Dosud se na veřejnost nedostaly, soud má rozhodnout, zda a případně které pasáže odposlechů nechá pustit.

Nařízené termíny v listopadu a prosinci zhatila pandemie, která do jednání zasáhla už na jaře. Soudce líčení odvolal především s ohledem na zdraví účastníků a v závislosti na prodloužení nouzového stavu. Svou roli hrál i počet lidí v jednací síni. Ačkoliv problémy s pandemií trvají, vzhledem k odkladům již chce soudce v kauze pokračovat.

Kauza Vidkun, která měla na začátku loňského října pětileté „výročí“ od razie policie, se poprvé před soudem otevřela loni v polovině února. Případ podle žalobce odkrývá korupční vztahy mezi policisty, podnikateli a veřejnými činiteli. Podle obžaloby bývalý policejní náměstek Karel Kadlec za pomoci tehdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje záměrně poskytoval informace z devíti trestních řízení vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému. V kauze je obžalován také bývalý hejtman Rozbořil, všichni vinu popírají.

(čtk)