Advokát David Bohadlo Foto: Tiskový odbor Univerzity Palackého v Olomouci

Legislativní radu vlády mají posílit právníci Bohadlo a Herc

Legislativní radu vlády (LRV) by měli posílit dva experti na správní právo – advokát David Bohadlo a asistent soudce Ústavního soudu Tomáš Herc. Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která je zároveň předsedkyní LRV, projedná v pondělí vláda.

LRV je poradním orgánem vlády, který má tři desítky členů. Tito externí odborníci vykonávají práci za symbolickou odměnu.

„Dlouhodobě se ukazuje, že Legislativní rada vlády s ohledem na návrhy právních předpisů, které jí jsou předkládány k projednání, trpí zjevným deficitem odborníků na oblast správního práva,“ stojí v předkládací zprávě k návrhu, kterou má ČTK k dispozici.

Deficit se podle ministryně umocnil loni, kdy jeden člen rady – Stanislav Kadečka – zemřel a další právník Michal Sobotka rezignoval.

Advokát Bohadlo dříve pracoval ve veřejné správě, zastával funkci ředitele legislativní a právní sekce Svazu měst a obcí České republiky. Kromě toho je členem rozkladových komisí několika ministrů a zasedá v pracovní komisi LRV pro správní právo. „Má tedy bohaté zkušenosti nejen s aplikací práva, ale i s jeho samotnou tvorbou,“ podotkla Benešová.

Herc je autorem řady odborných publikací a také členem pracovní komise LRV pro správní právo. Na pozici asistenta soudce Ústavního soudu působí od roku 2010, dlouhodobě je asistentem předsedy soudu Pavla Rychetského.

(čtk)