Exhejtman David Rath Foto: Tiskový odbor Středočeského kraje

Metrostav neuspěl, odvolací řízení Rathovy kauzy zůstane v Praze. Soudci jsou podle NS profesionálové

Stavební firma Metrostav neuspěla s návrhem na přeložení odvolacího řízení v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z Prahy do Olomouce. Nejvyšší soud nevyhověl návrhu na odnětí kauzy Vrchnímu soudu v Praze a přidělení olomouckému vrchnímu soudu. Pro mimořádný krok nenašel dostatečně silné důvody.

Metrostav v návrhu argumentoval zejména děním kolem bývalého soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka viněného z úplatkářství. Sovák je ve vazbě, trvá na tom, že úplatky nebral. Podezření se týká také možného ovlivnění odvolacího řízení v druhé větvi Rathovy kauzy, kde byla největší stavební firma v ČR zatím nepravomocně odsouzena k zákazu účasti ve veřejných zakázkách na tři roky. Soud jí uložil také peněžitý trest deset milionů korun.

Nejvyšší soud v rozhodnutí uvedl, že sice nechce bagatelizovat podezření spjatá se Sovákem, ale přesto se domnívá, že Vrchní soud v Praze tvoří profesionálové, kteří jsou schopní nestranně rozhodnout. Předsedou rozhodovacího senátu byl Josef Mazák, který na NS přešel před dvěma lety právě z VS v Praze. Rozhodnutí pak vypracoval Radek Doležel, který dříve působil v pozici státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství.

„Rozhodně je třeba odmítnout výhrady obviněné (společnosti Metrostav), v nichž zpochybňovala Vrchní soud v Praze jako celek, jeho organizaci, slabou úroveň řízení ze strany vedení soudu, zásadní systémové nedostatky apod.“ stojí v rozhodnutí.

V Sovákově kauze existuje podle kriminalistů důvodné podezření, že u pražského vrchního soudu opakovaně ovlivňoval odvolací řízení a nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně. Počínal si tak údajně zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobviněného podnikatele Milana Bíby. Policejní prověřování se týká mimo jiné toho, že někteří lidé nabízeli firmě Metrostav možnost ovlivnění jejího soudního řízení. Soudce měl požadovat desítky milionů korun.

Metrostav podle dřívějšího vyjádření svého právního zástupce podal loni v listopadu kvůli informacím o snahách ovlivňovat soudní jednání na pražském vrchním soudu trestní oznámení. V údajné korupční kauze soudce Sováka není obviněna společnost ani nikdo z jejich představitelů.

Nepravomocný verdikt v kauze bývalého hejtmana padl loni v lednu. Krajský soud Ratha uznal vinným z přijímání úplatků a manipulace se zakázkami Středočeského kraje a o rok mu prodloužil už pravomocně uložený sedmiletý trest. Dalším obžalovaným soud uložil podmíněné i nepodmíněné tresty. Obžalobě čelilo i osm firem. Proti rozsudku se odvolali všichni odsouzení i státní zástupce. Krajský soud spis na konci prosince poslal vrchnímu soudu.

(čtk, epa)