Pohraniční stráž na hermeticky uzavřených hranicích před rokem 1989. Na „čáře" umírali lidé. Ilustrační snímek Foto: Pixabay

Na pozice evropského pověřeného žalobce jsou další dva kandidáti

Odborná komise vybrala ve druhém kole pro funkce evropského pověřeného žalobce vznikajícího Úřadu evropského veřejného žalobce další dva kandidáty. První tři už byli do funkcí jmenováni. V tiskové zprávě na webu Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) to dnes uvedl jeho mluvčí Petr Malý. Česká republika obsadí v úřadu deset míst, následovat tak bude další kolo výběrového řízení.

U komise uspěla státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích Zdeňka Pavlásková a také státní zástupce liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Petr Hořín.

„Jména vybraných kandidátů předloží nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v nejbližší době ministerstvu spravedlnosti, dalším krokem je pak jmenování do funkce, o kterém rozhoduje Kolegium Úřadu evropského veřejného žalobce,“ uvedl mluvčí.

Už loni v listopadu ve výběrovém řízení uspěl náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Mezlík a státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Praze Petra Vítková. Mluvčí uvedl, že tito pověření žalobci byli do funkce jmenováni 5. února.

Mezlík je dozorujícím státním zástupce ve sledovaném případu údajné korupce na radnici Brna-středu, takzvané kauzy Stoka. Případem se zabývá Krajský soud v Brně. „U Vrchního státního zastupitelství v Olomouci bych měl ještě působit do konce března 2021. Moje kauzy budou následně rozděleny mezi mé kolegy. Konkrétně k tomu však dosud přistoupeno nebylo. Takže není zřejmé, kdo by měl případně převzít větev kauzy Stoka, která je projednávána u soudu,“ řekl Mezlík.

Nový Úřad evropského veřejného žalobce by se měl stát klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání financí z rozpočtu Evropské unie. Každý členský stát navrhl do funkce evropského žalobce svého kandidáta – Česko vyslalo Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Vybírají se ale i takzvaní evropští pověření žalobci, kteří zastupují instituci na domácí půdě.

(čtk)