Školy jsou od první poloviny října zavřené a děti se učí převážně prostřednictvím internetu Foto: Pxhere

Neohraničené pravomoci? Senátoři chtějí, ať ÚS přezkoumá usnesení o nouzovém stavu

Senátoři se chystají obrátit na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru a dalších opatření včetně zavření škol, omezení bohoslužeb, zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu. Dnes to sdělil sdělil manažer senátorského klubu STAN Jan Doležálek. Senátoři podle něho kritizují zejména nesrozumitelnost opatření a to, že vláda si umožnila omezení svévolně měnit.

Senátoři poukazují také třeba na podle nich nesmyslný zákaz vycestování z Česka v noci. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) lze každé vládní usnesení vykládat různě. „Na hranicích nebude stát ve dvě ráno policista, aby vám dal pokutu,“ komentoval záležitost v dnešních Otázkách Václava Moravce. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je ústavní podání až poslední krok. „Než se bude řešit, tak bude dávno po opatřeních,“ míní.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v debatě v České televizi upozornil, že podle jarního soudního verdiktu musí být vládní opatření srozumitelná a odůvodněná. Stížnost podle něho podtrhuje princip, že opatření musí obsahovat vysvětlení, jaký mají přinést efekt, a případně také náhrady.

Poprvé vláda vyhlásila nouzový stav na jaře a trval 66 dní. Podruhé začal platit 5. října a trvá dosud. Pokud Sněmovna nedá souhlas s jeho prodloužením, skončí s nedělí 14. února.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) v tiskové zprávě uvedl, že vláda očividně nezvládá řízení pandemie, a navíc k tomu používá nástroje, které jsou v rozporu s ústavou. „Chápeme nezbytnost některých opatření, ale vláda nyní omezuje život i v oblastech, kde to není nutné,“ uvedl. Právník Ondřej Dostál, který se podílel na přípravě podání k Ústavnímu soudu, uvedl, že nouzový stav by neměl dlouhodobě umožnit vládě, aby vládla dekrety a ze hry vyřadila sněmovní opozici i Senát.

Podání podepsalo zatím 18 senátorů, měli by se přidat i další. Pokud vláda nepřijde s urychleným řešením, senátoři jsou připraveni obrátit se na Ústavní soud,“ uvedl Doležálek. Návrh se podle něj chystají podpořit i další členové Senátu.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu STAN apeloval na určení termínu otevření škol, výuka na dálku nemůže podle něho nemůže nahradit výuku prezenční. Mělo by se podle něj zajistit testování pro žáky a přednostní očkování učitelů.

Hamáček uvedl, že otevření škol se musí řešit, až bude možné testování žáků. „Nehlasoval bych pro návrat dětí do škol bez testování,“ řekl. Pro otevření škol se vyslovili i Bartoš a Filip, podle předsedy komunistické stranu by se mělo diskutovat o termínu v polovině února.

(čtk)