Představitelé vedení České advokátní komory Foto: Eva Paseková

ČAK: Státní zástupci se pochválili za zvládnutí pandemie, na advokáty a další zapomněli

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na svých stránkách ve středu publikovalo tiskovou zprávu, v níž stručně bilancuje rok 2020. Titulek zní: „Navzdory pandemii justice obstála“. Proti vyznění zprávy se nyní ohradilo představenstvo České advokátní komory (ČAK). „Cosi či kdosi nám ale mezi pochválenými chybí. Především advokáti. A asi se zapomnělo i na Vězeňskou službu a její příslušníky,“ uvedli advokáti v prohlášení zaslaném České justici.


Advokáti připomínají, že celý rok komora řeší potíže advokátů, kteří se obávají nákazy v důsledku osobního kontaktu s klientem. „A ten je pro ona kola justice naprosto nezbytný. Jsou to advokáti-obhájci, kteří museli a musejí navštěvovat své klienty ve věznici bez ohledu na to, že zrovna tam se může koronaviru zvlášť dobře dařit. Ve spojení s Generálním ředitelstvím vězeňské služby se ČAK podařilo prakticky od března 2020 aktivovat systém videokonferencí s obviněnými, případně odsouzenými, kteří jsou ve vazbě, případně ve výkonu trestu. Ale ne vše se dá projednávat distančně, a tak prostě, v řadě případů musí advokáti do věznice a „na těsno“ si s klientem popovídat,“ uvádí představenstvo ČAK v prohlášení.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve zprávě NSZ zdůraznil, že navzdory ztíženým podmínkám se „kola justice“ nezastavila. „To je zásluha nejen státních zástupců, ale také našich významných partnerů v trestním procesu – policistů, kteří vedle náročných úkolů k zajištění pořádku dále pracovali na vyšetřovaných trestních případech, a samozřejmě soudců, bez jejichž práce by nebylo možné dotáhnout tisíce jednotlivých trestních řízení do konce,“ napsal.

Podobně „na těsno“ ale byli a jsou advokáti s klienty v jednací síni, ať jde o řízení trestní nebo civilní. Podobně se musejí advokáti jako obhájci účastnit úkonů v přípravném řízení. „Přitom je jasné, že kdyby svým klientům řekli, že se obávají za nimi chodit nebo se s nimi účastnit všech procesních úkonů, větší procesy v menších jednacích místnostech nevyjímaje, nikdo by jim nemohl nic vyčítat, ale otáčky kola justice by se asi dost významně zpomalily,“ dodávají zástupci ČAK. Mnoho aktivních advokátů je navíc věkově v rizikových skupinách.

Podlé šéfa žalobců vypovídají statistiky o kvalitě práce státních zástupců. O tom zástupci ČAK vést debatu podle svého prohlášení nechtějí. Chtějí ale poděkovat všem advokátům za nasazení během rok trvající pandemie. „Říká se, že když mě nepochválí někdo jiný, musím se pochválit sám. Představenstvo ČAK pochopitelně nehodlá chválit sebe, ale v návaznosti na zmíněnou tiskovou zprávu NSZ prostě připomíná, že na tom, jak fungovala justice v roce 2020 a že se „nezastavila její kola“, mají stejný podíl advokáti, jako ti, které zmíněná zpráva chválí. Takže těm všem advokátkám a advokátům, ale i advokátním koncipientkám a advokátním koncipientům děkujeme,“ uzavírá ČAK své prohlášení.

Kvalitu práce státních zástupců dlouhodobě zpochybňuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), proti čemuž se nedávno ohradila Unie státních zástupců.

Eva Paseková