Antigenní testy Foto: Pixabay

Povinné testování se od 6. dubna vztahuje i na advokáty, stát je bude namátkově kontrolovat

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo mimořádné opatření č.j. MZDR 47828/2020-26/MIN/KAN, které stanovuje novou povinnost pro osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost na území České republiky. I advokáti se tak budou od 6. dubna muset pravidelně testovat na koronavirus. Stát bude advokáty kontrolovat namátkově.

Advokáti budou na své pracoviště či místo výkonu práce vstupovat pouze za předpokladu, že podstoupili v posledních sedmi dnech RT-PCR test na přítomnost viru SARS-CoV-2, POC antigenní test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo preventivní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2 prováděný laickou osobou, není-li v čl. VI stanoveno jinak. Výsledek testu musí být pochopitelně negativní. „Domníváme se, že za místo výkonu práce lze považovat například i prostory budov soudů, kde se mají uskutečnit soudní jednání, neboť i zde advokáti poskytují právní služby,“ uvedla na svém webu Česká advokátní komora.

Živnostník se bude muset pravidelně podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka testovat, i pokud využívá například sdílenou kancelář. Test nebude muset podstupovat jen tehdy, pokud pracuje výhradně z domova a při práci se setkává výhradně se členy své domácnosti. Kontroly testování u OSVČ budou podle Havlíčka namátkové. Podnikatelé budou muset podle něj předložit fakturu o zakoupení testů, nebo doklad, že se s nikým cizím nesetkali.

Živnostníci a firmy mají nárok na příspěvek 60 korun ze zdravotního pojištění na jeden test. Maximálně nyní mohou čerpat dotaci na čtyři testy měsíčně na pracovníka.

Testování je zatím povinné jednou za sedm dní. Vláda uvažuje o zvýšení frekvence na dvakrát týdně. Podle Havlíčka by se nová povinnost mohla zavést od 12. dubna. Díky firemnímu testování se podle dosavadních odhadů daří odhalovat asi 3000 pozitivních lidí denně. 

Eva Paseková