Ministerstvo kvůli koronaviru opět zrušilo termín justičních zkoušek Foto: Pixabay

Rok marného čekání. Uchazeči se zlobí na ministerstvo, že jim neumožnilo složit justiční zkoušky

Již poněkolikáté během uplynulého roku zrušilo Ministerstvo spravedlnosti z důvodu nepříznivé epidemiologické situace termín justičních zkoušek. Bez jejích složení se právníci nemohou ucházet o funkci soudce. Advokátní, notářské či exekutorské zkoušky se přitom konají. „Současná epidemická situace související s pandemií onemocnění Covid-19 podle našeho názoru konání jakýchkoliv skupinových akcí zcela vylučuje. Justiční a závěrečné zkoušky bezesporu do tohoto opatření spadají,“ řekl České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Třiatřicetiletý právník Jan podal přihlášku ke složení justiční zkoušky v dubnu 2020. Červnový termín zkoušek ale tehdy resort přesunul kvůli koronaviru na podzim. V polovině října byl ale vyhlášen nouzový stav a ministerstvo uchazeče po dvou napsaných rozsudcích poslalo domů s
tím, že se justiční zkoušky opět přesouvají.

Následně byla ministerstvem vyjednána výjimka z vládních opatření, aby se zkoušky mohly konat. Ze dne na den zástupci resortu volali uchazečům, zda by byli ochotni se na zkoušku dostavit. Termín však nebyl nabídnut uchazečům, kteří se přihlásili na jaře, ale těm, kteří byli na podzimní termíny pozváni původně. „Ministerstvo zřejmě opomnělo, že ne všichni uchazeči bydlí v Praze a že se do Prahy, zvlášť za nouzového stavu, nedostanou a neseženou ubytování ze dne na den. Uchazečům, jejichž termín byl původně naplánován na 1. 12. 2020 dalo ministerstvo vědět týden předem,“ zlobí se Jan, který zdůrazňuje, že justiční zkouška vyžaduje přípravu v řádech měsíců a nelze se k ní dostavit ze dne na den.

Další termín ministerstvo stanovilo na polovinu února. Pouze několik dnů předtím ale ministerstvo opět oznámilo, že se termín ruší. „Ministerstvo přitom ještě dopoledne 12. 1. 2021 uchazeče utvrzovalo v tom, že se justiční zkoušky uskuteční,“ zlobí se třicetiletá právnička Martina. Naposledy ministerstvo zrušilo konání zkoušek tento týden.

Advokátní zkoušky se konají

Prezident jmenuje nové soudce Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Česká justice je v kontaktu s několika nespokojenými zájemci o vykonání justiční zkoušky. Pro všechny je nepochopitelné zejména to, že některé profesní komory složení zkoušky, byť za složitějších podmínek kvůli epidemiologické situaci, umožňují. Konají se dokonce i zkoušky pro insolvenční správce. „Česká advokátní komora informuje advokátní koncipienty chystající se k advokátním zkouškám, že podle článku I. odst. 3 písm. c) bod v) usnesení vlády č. 217  z 26. února 2021 o přijetí krizových opatření je možné konat advokátní zkoušky včetně přístupových testů za stejných podmínek, za jakých proběhly advokátní zkoušky již v termínu leden/únor 2021,“ uvedli zástupci ČAK v pondělí na stránkách Advokátního deníku. Podle mluvčí komory ČAK Ivy Chaloupkové by konání zkoušek mohla ohrozit například nákaza členů zkušební komise, jinak se s rušením nepočítá. „Zcela online zkoušky zatím neplánujeme. Snažíme se organizačně dostát tomu, jak nám je předpisy ukládají konat. A dosud se nám to dařilo i za těch přísných zdravotně bezpečnostních omezeních,“ dodává mluvčí.

On-line zkoušky ministerstvo neplánuje

Právě po on-line verzi zkoušek je u uchazečů o justiční zkoušku velký zájem. Ministerstvo však takový krok neplánuje.  „S ohledem na charakter zkoušek je podle našeho názoru konání zkoušek on-line nemožné. S ohledem na to, že se během zkoušek píší rozsudky a jiná podání a ústní část zkoušky, nelze dálkovým způsobem zajistit objektivnost zkoušek. Navíc to současná právní úprava neumožňuje,“ reagoval pro Českou justici mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Ten zdůrazňuje, že za současné epidemiologické situace by bylo konání zkoušek „čistým hazardem“. „K realizaci zkoušek přistoupíme, jakmile to pandemická situace umožní, tedy ve chvíli, kdy konání zkoušek nebude představovat riziko jak pro uchazeče, tak pro zkušební komisaře a zaměstnance ministerstva. Časové hledisko v současné chvíli nelze odhadnout,“ dodává. Zájemci o funkci soudce upozorňují, že ve vyhlášce ministerstva není nic o tom, že by zkouška musela být složena prezenčně.

Asistenti soudců nebo justiční čekatelé navíc nemají žádný spolek, který by je navenek zastupoval a tak se nemohou společně bránit. Je otázkou, nakolik vůle ministerstva souvisí s tím, že šéfka resortu Marie Benešová avizovala, že tento rok kvůli plánovanému snižování počtu soudců neproběhne žádná nová jmenovací etapa. „Sdružujeme asistenty soudců, ale zatím se na nás nikdo neobrátil. Je pravda, že od prosince bylo jasné, že situace nebude dobrá a ministerstvo zřejmě mohlo hledat náhradní řešení,“ řekl České justici prezident Soudcovské unie Libor Vávra s tím, že jako další významný problém vidí to, že kromě čekatelů na zkoušku je nyní také mnoho kandidátů na soudce, kteří své náležitosti již splnili a stejně jmenováni zatím nebyli. Pravidla pro uchazeče má přitom změnit novela zákona o soudech a soudcích, kterou nyní projednává Parlament.

Odborná justiční zkouška je odborná profesní zkouška, jejímž účelem je ověřit, zda má uchazeč potřebné vědomosti a zda je náležitě odborně připraven k výkonu funkce soudce. Skládá se před pětičlennou zkušební komisí jmenovanou ministryní spravedlnosti, která je složena ze soudců, zaměstnanců ministerstva spravedlnosti a dalších odborníků právní teorie i praxe. Jejím předsedou je vždy soudce. Zkouška je veřejná a skládá se z písemné a ústní části.
Za odbornou justiční zkoušku se považuje též advokátní zkouška, závěrečná zkouška právního čekatele, notářská zkouška a odborná exekutorská zkouška. Nahrazuje ji i minimálně dvouletá praxe soudce Ústavního soudu.

Eva Paseková