Zatímco ministři ohlásili policejní kontroly lidí v karanténě s nemocí Covid-19, kontroloři nemají informace. Foto: Pixabay

ÚOOÚ nedostal žádost o stanovisko ke kontrolám lidí v karanténě policisty

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zatím nedostal žádost o konzultaci ke zpracování údajů lidí v koronavirové karanténě, které má kontrolovat policie s využitím informací od hygienických stanic. ÚOOÚ to dnes uvedl na svém webu. Spolupráci policie a hygieniků při kontrolách dodržování nařízených karantén a izolací ohlásili ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Hamáček při tom uvedl, že problém s ÚOOÚ byl vyřešen.

„Veřejné úřady mají možnost se kdykoli při přípravě, aplikaci a vynucování opatření obrátit na ÚOOÚ se žádostí o konzultaci. Ve věci zpracování osobních údajů osob, kterým byla nařízena karanténa, se to však dosud nestalo,“ uvedl ÚOOÚ. V karanténě jsou lidé bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila.

Úřad sice nyní v této věci provádí kontrolu, kterou spustil na základě reportáže Deníku N, podnětu z poloviny února a dopisu od veřejného ochránce práv, její výsledek ale podle ÚOOÚ nemůže nahradit aktivitu veřejných úřadů při přípravě opatření, ani metodiku ministerstev, která má správcům osobních údajů pomoci. „Je zákonnou povinností ministerstev a ostatních úřadů připravit a nastavit zpracování údajů takovým způsobem, aby byl sběr dat od lidí, uchovávání a další zpracování, prováděno přiměřeně a jen po nezbytně nutnou dobu,“ napsal ÚOOÚ.

Státní úřady podle ÚOOÚ také musejí nejpozději při zavedení a vynucování opatření občanům vysvětlit parametry zpracování dat, mimo jiné, co se bude s jejich osobními údaji dít, kdo se bude na opatřeních podílet a po jak dlouhou dobu se budou údaje uchovávat. „Je proto důležité, aby ministerstva v této věci vyvíjela metodickou činnost a reagovala na požadavky a dotazy veřejnosti,“ uvedl ÚOOÚ.

Kontrolu úřad zahájil po lednové reportáži Deníku N, podle které krajské hygienické stanice a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) mají nařízeno posílat informace o lidech v karanténě policejnímu prezidiu bez jejich vědomí. ÚOOÚ k tomu zatím dostal informace od policie, ministerstva práce a sociálních věcí a ČSSZ, 23. března nařídil místní šetření u policie. „Veškeré další kroky se budou odvíjet od informací poskytnutých Policií ČR v rámci místního šetření,“ doplnil ÚOOÚ.

Hamáček a Blatný po pondělním jednání vlády oznámili, že policisté budou dodržování karantény a izolace spolu s hygieniky kontrolovat namátkově. Seznamy by měla policie dostávat od krajských hygienických stanic. Hamáček řekl, že podobná dohoda policie a hygieniků měla fungovat už loni na jaře, vznikl ale problém s ÚOOÚ, který už byl ale vyřešen.

Policie pak v úterý uvedla, že čeká na jasně formulovaný požadavek ministerstva zdravotnictví ohledně spolupráce s hygieniky a také na vyjádření ÚOOÚ ohledně předávání informací. Ministerstvo požádala policie také o vyjasnění otázky, jak bude zajištěna ochrana policistů při kontaktu s lidmi s potvrzenou nákazou koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví bez dalších podrobností v reakci uvedlo, že postup probírá s policejním prezidiem.

Že pro kontroly nejsou splněny podmínky pro Českou justici dnes potvrdil předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič..

(čtk, ire)