Muž ženu připravil o byt Ilustrační foto: Pixabay

Vystěhování osob? Soudci budou muset přihlédnout k aktuálnímu počasí

ČR zavede povinnost při soudním vystěhování osob sledovat předpověď počasí a denní dobu. Ve skutečnosti jde o zákaz vystěhování v noci, v zimě, ve vichřici nebo povodni. Změna vyplývá ze stížnosti Evropského fóra Romů a kočovníků proti ČR. Ministerstvo spravedlnosti ji nyní zakotví ve vyhlášce o jednacím řádu krajských a okresních soudů. Romové si stěžovali na nucené vystěhovávání, nedostupnost bydlení, špatný zdravotní stav a péči a rezidenční segregaci.

Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky o jednacím řádu krajských a okresních soudů, která je nyní v připomínkovém řízení. V oddílu „Výkon rozhodnutí v občanskoprávních věcech“ má přibýt § 64, který ukládá soudu při vyrozumění o vystěhování přihlédnout k předpovědi počasí. Až dosud jsou totiž v ČR lidé vystěhováváni za jakéhokoli počasí, stojí v důvodové zprávě k materiálu.

Povinnost sledovat předpověď počasí je důsledkem stížnosti Evropského fóra Romů a kočovníků (ERTF) u Evropského výboru pro sociální práva. Stížnost proti České republice podali Romové a kočovníci v roce 2014, rozhodnuta byla o dva roky později: „Z rozhodnutí Výboru pro sociální práva ve věci ERTF proti České republice ze dne 17. května 2016 vyplývá, že pokud má být právní ochrana osob ohrožených vystěhováním v souladu s čl. 16 Evropské sociální charty, musí reflektovat mimo jiné zákaz provádět vystěhování v noci nebo za obzvlášť špatného počasí (tj. zejména při nízkých teplotách v zimě),“ uvádí se v důvodové zprávě ke změně jednacího řádu okresních a krajských soudů.

Nové ustanovení vyhlášky má vypadat takto: § 64 Při určení dne a času výkonu rozhodnutí vyklizením se ve vyrozumění o výkonu rozhodnutí přihlédne k vhodnosti denní doby, kdy má být vyklizení provedeno, a ke klimatickým podmínkám, které lze v den vyklizení předvídat, aby vyklizením nedošlo k ohrožení života nebo zdraví osob, které mají být vyklizeny. Zákaz vystěhování v zimě a v noci musí být Evropské fórum Romů a kočovníků si u Výboru pro sociální práva stěžovalo na vynucené vystěhovávání Romů z nájmů v ČR, například kvůli chování, na nezajišťování náhradního bydlení, obecně na nedostupnost bydlení pro Romy a na jejich špatný zdravotní stav i diskriminaci Romů…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová