O půlnoci na pondělí v Česku po půl roce končí nouzový stav Foto: Úřad vlády

Arenberger vládě navrhne, aby se mohli sejít jen dva lidé

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to dnes Česká televize. Od začátku nového týdne, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, mělo být původně podle rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až 20 lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Dnešní mimořádné opatření je účinné od pondělí, navazuje tak na opatření k nouzovému stavu, upřesnil na dotaz ČTK Arenberger. Už v pátek večer uvedl, že se mu mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

Arenberger dnes na twitteru napsal, že se ke změně opatření rozhodl na základě stanoviska Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). „Ta na základě křehké epidemiologické situace včetně aktuálně prvního výskytu brazilské mutace P2 SARS-COV 2 na území ČR nepodporuje z medicínského hlediska původně deklarované omezení shromažďování osob na deset uvnitř a 20 venku, jak bylo uvedeno mým předchůdcem,“ uvedl. Věří tomu, že všichni včetně sportovců přijmou oddálení plánovaných aktivit s pochopením. Oddálení je podle něj nezbytné, chce zejména udržet děti ve školkách a školách. „Při rozvolňování musíme postupovat uvážlivě a nesmíme udělat stejnou chybu jako v minulosti,“ podotkl.

Dnes vydané opatření bez přerušení navazuje na opatření k nouzovému stavu. „Musí být ale do 48 hodin od vydání schváleno vládou, jinak jeho účinnost skončí,“ napsal ministr ČTK. Kabinet se sejde v pondělí odpoledne, Arenberger dnes o svém rozhodnutí informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) i další členy vlády.

O půlnoci na pondělí v Česku po půl roce končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Podle pandemického zákona nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně. „My jsme to konzultovali nejen se skupinou MeSES, ale samozřejmě i s jejich právníky, našimi právníky, a dokonce i externími právníky. Nakonec jsme dospěli k názoru, že je to možno omezit nikoliv podle pandemického zákona, ale podle jiných zákonů, kterými se řídí ministerstvo zdravotnictví,“ odpověděl dnes Arenberger na dotaz Radiožurnálu, zda není jeho rozhodnutí protiprávní.

(čtk)