Vláda už téměř dva roky řeší nemoc Covid-19 Foto: Úřad vlády

ČAK je proti návrhu zavést oznamovací povinnost ohledně „dohodářů“

Předseda České advokátní komory (ČAK) Vladimír Jirousek a místopředsedkyně Monika Novotná se obrátili na poslance, aby navázali na předcházející negativní stanovisko k návrhu na zavedení povinnosti evidovat dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Informoval o tom Advokátní deník.

Podle zveřejněných informací má být v rámci projednávání návrhu novely zákona o zaměstnanosti, která by měla zavádět pravidla pro tzv. kurzarbeit (sněmovní tisk č. 1025) projednán i pozměňovací návrh poslanců Aleny Gajdůškové a Romana Onderky, kterým je znovu navrhováno zavedení této povinnosti a oznamování uzavření takových dohod České správě sociálního zabezpečení.

Česká advokátní komora trvá na tom, že, zejména ve stávající tíživé situaci, je krajně nevhodné zavádět pro zaměstnavatele nové, ryze administrativní povinnosti, nadto pod sankcí až jednoho milionu korun. „Zavedení oznamovací povinnosti ohledně dohody mimo pracovní poměr nikterak nesouvisí s problematikou, která je předmětem vládního návrhu, tedy s poskytnutím podpory v době částečné zaměstnanosti, a jde dokonce proti jejímu účelu, kterým je podpora zaměstnavatelů při zachování pracovních míst. Zavedení nové evidenční povinnosti by působilo přesně opačným směrem,“ uvedli zástupci komory. Varují, že návrh ve stávající podobě neprojde Senátem a do sněmovny se bude muset vrátit.

Uvedený návrh je navíc projednáván ve stavu legislativní nouze, což vylučuje odpovídající standardní připomínkové řízení, které by mělo předcházet každému zavedení nové povinnosti pro zaměstnavatele. Podle ČAK jde o jeden z případů, kdy zrychlené řízení nemá opodstatnění.

Kurzarbeit by měl navázat na dočasný vládní program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na něž dopadla nařízená omezení a koronavirová krize. Vláda Antivirus už několikrát prodlužovala. Zatím by měl pokrývat období do konce dubna. Podporu je ale možné podle pravidel EU vyplácet až do konce roku, takže se dá znovu prodloužit. Volby budou začátkem října.

(epa)