Náměstek Vězeňské služby plk. Mgr. Roman Záhorský Foto: Vězeňská služba

Náměstek Vězeňské služby Záhorský má být jmenován brigádním generálem

Plukovník a náměstek generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a kontrolu Roman Záhorský by měl být povýšen do hodnosti brigádního generála. Před osmadvaceti lety začínal jako dvacetiletý coby dozorce v heřmanické věznici. V pozici ředitele vazební věznice a regionálního ředitele významně přispěl k využívání nových video-konferenčních technologií.

Prezident tradičně jmenuje nové generály u příležitosti oslav Dne vítězství 8. května a Dne vzniku samostatného československého státu na konci října. Loni v květnu se ale Pražský hrad rozhodl kvůli šíření koronaviru akci zrušit a jmenování přesunout na říjen. Epidemická situace ale ceremoniál neumožnila ani na podzim. Prezident Miloš Zeman proto 18 vojáků, policistů, hasičů, celníků a příslušníků Vězeňské služby jmenoval a povýšil, slavnostní udílení se ale nekonalo.

Letos by se slavnost 8. května uskutečnit mohla. „Ceremoniál jmenování nových generálů na Hradě plánujeme, ale bude přizpůsoben aktuálním opatřením a situaci,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Záhorský se vypracoval od řadového dozorce až na pozice ředitele vazební věznice, regionálního ředitele a náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a kontrolu. Byl jedním z nejdéle sloužících ředitelů Vazební věznice Ostrava, která pod jeho vedením patřila mezi nejlépe hodnocené organizační jednotky sboru. Povýšení navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Navrhovaný zastává vysoké řídící funkce v rámci Vězeňské služby České republiky, prokazuje vysokou profesionální připravenost a ve svých dosavadních funkcích získal všestranné praktické zkušenosti. Svým odpovědným a profesionálním vystupováním pomáhá rozvíjet dobré jméno a prestiž celé Vězeňské služby České republiky,“ stojí v podkladech pro vládu, které má Česká justice k dispozici. Významným způsobem se také zasadil o změnu systému provádění eskortní činnosti a zajištění bezpečnosti moravských věznic.

Stejnou hodnost vláda navrhla i pro ředitele rozvědky Úřad pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla a pro náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniela Miklóse. Generálmajory by se mohli stát dosavadní brigádní generálové Jiří Komorous, ředitel Ochranné služby Policie ČR, a Vladimír Vlček, ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Ministr vnitra Jan Hamáček by zároveň chtěl, aby se brigádním generálem stal prezident spolku Veterán Policie České republiky plukovník ve výslužbě Jaroslav Zeman.

Kabinet tento týden odsouhlasil také návrh na jmenování deseti armádních generálů.

Mgr. Roman Záhorský

1993 – 1996 Věznice Heřmanice – dozorce
1996 – 1999 Věznice Heřmanice – vychovatel oddělení výkonu trestu
1999 – 2006 Věznice Heřmanice – zástupce vedoucího oddělení vězeňské stráže
2006 – 2010 Věznice Heřmanice – I. zástupce ředitele
2010 – 2021 Vazební věznice Ostrava – ředitel
2020 – 2021 Vazební věznice Ostrava – regionální ředitel pro oblast č. 4
2021 – dosud náměstek generálního ředitele pro bezpečnost a kontrolu

Eva Paseková