Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Soud eviduje žádost lobbisty Janouška o další přerušení výkonu trestu

Krajský soud v Brně dostal návrh lobbisty Romana Janouška na další přerušení Janouškova výkonu trestu vězení. Spis byl koncem minulého týdne předložen Generálnímu ředitelství vězeňské služby ČR. Dnes o tom informovala mluvčí soudu Klára Belkovová. Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel, výkon trestu ze zdravotních důvodů se na jeho žádost přerušuje opakovaně. Ve vězení dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Výkon trestu má v současnosti Janoušek přerušený do konce dubna. „Spisový materiál byl koncem minulého týdne obratem předložen Generálnímu ředitelství vězeňské služby ČR, Ústřední lékařské komisi, se žádostí o posouzení aktuálního zdravotního stavu odsouzeného a stanovisko k zajištění odpovídající lékařské péče v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedla mluvčí. Další informace nesdělila.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy loni na jaře o rok.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít. Server Seznam Zprávy ale koncem února zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

(čtk)