Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Útok na zboží: výbuch ve Vrběticích policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Okolnosti výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 vyšetřuje policie jako trestný čin obecného ohrožení. Jak oznámil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, důvodem totiž je, že nebyl v dané věci porušen chráněný zájem spočívající v poškození ústavního zřízení nebo obranyschopnosti České republiky ve smyslu paragrafu 311 odstavce 1 trestního zákoníku.

Když včera na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš vysvětloval, že ve Vrběticích nešlo před sedmi lety o útok na Českou republiku, ale o „útok na zboží“, vycházel z předchozích informací, které vládě poskytl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Na tom samém jednání vlády nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman konstatoval, že z právního hlediska to nebyl akt státního terorismu proti České republice a je to konstatování nejvýše postaveného orgánu činného v trestním řízení. Proto jsem ho i následně na tiskové konferenci citoval, i když samozřejmě my politici mluvíme a já jsem taky mluvil o teroristickém útoku. (…) Takže já jenom opakuji, že cílem útoku, a opakoval jsem to, co řekl nejvyšší státní zástupce, že to byl materiál určený k převozu do Bulharska,“ uvedl dnes při jednání Poslanecké sněmovny premiér Andrej Babiš.

Policie totiž zmíněné jednání dosud kvalifikuje jako zločin obecného ohrožení podle § 272 odst.1 a odst. 2 písm. c,d. Podle této kvalifikace hrozí pachateli až patnáct let odnětí svobody.

Na rozdíl od „teroristických“ trestných činů v § 311 – 312 trestního zákona však v tomto případě absentuje úmysl poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářskou nebo sociální strukturu České republiky či přinutit vládu či jiný orgán veřejné moci, aby něco konal, opominul či strpěl.

Nejvyšší státní zástupce měl vládu informovat, že orgány činné dosud v jednání neshledávají právě onen úmysl útočit na Českou republiku, ale že se zatím kloní k závěru, že se jednalo o útok na majetek cizího státního příslušníka a smrtelný následek nebyl úmyslný, ale nedbalostní. Vyšetřovací verze tedy počítá s legendou, že dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU nastražili výbušná zařízení do skladů, v nichž byly uloženy desítky tun ostré munice, a to s úmyslem způsobit výbuch v pozdější době, na území jiného státu. Tedy, pozdějšími slovy premiéra laicky řečeno, že se jednalo o útok na „zboží“.

Někteří odborníci na trestní právo Českou justicí oslovení však v této souvislosti poukazují na § 313 trestního zákona, který je společný pro § 311 a 312 a podle něhož se ochrana se poskytuje u teroristického útoku také cizímu státu, nejen České republice. V tomto případě by tedy orgány činné v trestním řízení měly vážit i okolnosti, že k iniciaci údajného výbušného zařízení mělo dojít na území jiného státu a zde by došlo k zamýšleným škodlivým následkům, které by splňovaly charakteristiku trestného činu teroristického útoku. I samotná příprava tohoto činu je trestná.

Petr Dimun